Låneförmedlare – Hjälper dig med ditt lån

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Låneförmedlare – Hjälper dig med ditt lån

En låneförmedlare hjälper dig jämföra erbjudanden från flera långivare. Här kan du läsa mer om vad det innebär och bra saker att tänka på när du ska ta ett lån.

Att anlita en låneförmedlare innebär att du får hjälp med att jämföra olika låneerbjudanden. Fördelen med en förmedlare är att du endast behöver skicka in en låneansökan och det tas bara en kreditupplysning på dig, vilket är bättre för din kreditvärdighet. Om du istället ansöker hos flera olika långivare tar samtliga en upplysning på dig vilket kan försämra dina chanser att få ett lån.

Här kan du läsa mer om hur det fungerar med en låneförmedlare och varför det kan vara bra att använda dig av en när du vill låna pengar.
 

Detta är en låneförmedlare


En låneförmedlare fungerar som en mellanhand mellan dig och en långivare. Låneförmedlaren lånar inte ut pengar själv utan är endast en kontaktperson mellan dig som kund och olika långivare. Det finns flertalet olika låneförmedlare på marknaden och de kan antingen vara fristående eller representera en eller flera långivare.

För din trygghet så måste alltid en låneförmedlare vara godkänd av Finansinspektionen för att få lov att bedriva sin verksamhet.
 

Så fungerar det


Normalt går det till som så att du skickar in en ansökan via nätet och inom kort får du svar från olika långivare som är anslutna till tjänsten och vars villkor du uppfyller. Du väljer vilket erbjudande du vill gå vidare med och långivaren du valt för över pengarna till dig. Vill du ha personlig hjälp kan de flesta låneförmedlare erbjuda kostnadsfri service över telefon.
 

4 anledningar till att använda en låneförmedlare


Att använda dig av en låneförmedlare kan vara en trygg och bra lösning när du vill hitta ett lån som passar dig. Du behöver bara ha kontakt med låneförmedlaren och kan sedan i lugn och ro gå igenom de erbjudanden du får.
 

1. Endast en kreditupplysning


Varje gång du ansöker om ett lån tas det en ny kreditupplysning på dig. Har du för många kreditupplysningar under en period försämrar detta din kreditvärdighet, vilket kan minska dina chanser att få ett lån. När du anlitar en låneförmedlare tas endast en kreditupplysning på dig trots att du får erbjudanden från flera långivare. Detta är en stor fördel och kan ge dig förutsättningar för bättre lånevillkor.
 

2. Professionell rådgivning


När du anlitar en låneförmedlare har du alltid tillgång till professionell rådgivning. En låneförmedlare kan guida dig genom processen och du kan snabbt få hjälp om det är något du undrar över.
 

3. Snabb jämförelse


Med en låneförmedlare kan du snabbt och enkelt jämföra flera olika långivare för att hitta ett erbjudande som passar dig och din ekonomiska situation. Du behöver inte höra av dig till olika banker utan lämnar in en enda ansökan och kan sedan välja det erbjudande som du tycker passar dig bäst.
 

4. Kostnadsfritt


Det är helt kostnadsfritt att använda dig av en låneförmedlare och du binder inte upp dig på något genom att skicka in en ansökan. När du signerat ett avtal med en långivare får låneförmedlaren betalt av den som du ingår avtal med.
 

Bra att veta om låneförmedlare


Att ansöka om ett lån via en låneförmedlare blir inte dyrare än om du ansöker direkt hos en långivare. Tvärtom kan möjligheten att få bra lånevillkor öka i och med att du jämför flera olika erbjudanden. Använd en etablerad och seriös låneförmedlare som omfattas av Finansinspektionens tillsyn.
 

Compricer är en låneförmedlare


Compricer är en av de största jämförelsesajterna i Sverige och vi hjälper tusentals konsumenter varje dag med att bland annat jämföra lån. Vi samarbetar med ett stort antal långivare och jämför alla olika typer av lån. Om du vill så kan vi helt utan kostnad hjälpa dig att hitta ett bra lån.

Börja med att välja vilket lån du vill ha hjälp med:

  • Privatlån (lån utan säkerhet)
  • Bolån (lån med bostad eller fastighet som säkerhet)
Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Så höjer du värdet på din bostad inför en försäljning

1 minuts läsning

12 sätt som höjer värdet på din bostad inför en försäljning Funderar du på att sälja din bostad? Med några enkla knep och större renoveringar kan du öka värdet på din lägenhet eller ditt hus inför en för...

Föregående artikel
Så mycket kostar det att ta körkort (guide)
1 minuts läsning