Många vill byta bilförsäkring men kan inte

Många vill byta bilförsäkring men kan inte

Det skriver Risk & Försäkring och förklarar att i och med att de flesta försäkringsavtalen är ettåriga går det endast att byta försäkringsbolag en gång om året, vid årsförfallodagen. 3 av 17 bolag i Konsumenternas försäkringsbyrås jämförelse av bilförsäkringar har idag en kortare bindningstid än ett år.

“Försäkringsavtal får enligt lag vara upp till ett år och är oftast det. Det finns undantag och vi märker en trend att fler bolag blir mer flexibla och kortar bindningstiden”, säger Helen Bernerfalk, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå, i en kommentar.

De 3 bolagen med kortare bindningstid är Paydrive (0 dagar), Safetown (30 dagar) och WaterCircles (30 dagar).

Exempel på prisskillnader

Just nu skiljer det mellan 330 och 775 kronor per månad mellan bolagen i Compricers jämförelse för att försäkra min bil (VW Polo) utanför Stockholm. För mig skiljer det alltså mellan 3 960 kronor och 9 300 kronor per år för en helförsäkring. Billigast premier presenterade en av de tre bolagen med kortare bindningstid.

Kan du också spara in några tusenlappar om året genom att jämföra?

Läst klart? Dags att jämföra bilförsäkring!

Jämför bilförsäkring och hitta bästa försäkringen för din bil.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

En tredjedel har bytt bank. Gör det bara.

2 minuters läsning

32 procent svarade att de någon gång har bytt bank En undersökning från Novus på uppdrag av Landshypotek Bank visar på att storstadsbon är mer aktiv på bostadsmarknaden är de som bor i övriga landet. I storstäderna svarar nästan...

Föregående artikel