Många vill byta bilförsäkring men kan inte

Många vill byta bilförsäkring men kan inte

Det skriver Risk & Försäkring och förklarar att i och med att de flesta försäkringsavtalen är ettåriga går det endast att byta försäkringsbolag en gång om året, vid årsförfallodagen. 3 av 17 bolag i Konsumenternas försäkringsbyrås jämförelse av bilförsäkringar har idag en kortare bindningstid än ett år.

“Försäkringsavtal får enligt lag vara upp till ett år och är oftast det. Det finns undantag och vi märker en trend att fler bolag blir mer flexibla och kortar bindningstiden”, säger Helen Bernerfalk, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå, i en kommentar.

De 3 bolagen med kortare bindningstid är Paydrive (0 dagar), Safetown (30 dagar) och WaterCircles (30 dagar).

Exempel på prisskillnader

Just nu skiljer det mellan 330 och 775 kronor per månad mellan bolagen i Compricers jämförelse för att försäkra min bil (VW Polo) utanför Stockholm. För mig skiljer det alltså mellan 3 960 kronor och 9 300 kronor per år för en helförsäkring. Billigast premier presenterade en av de tre bolagen med kortare bindningstid.

Kan du också spara in några tusenlappar om året genom att jämföra?

Läst klart? Dags att jämföra bilförsäkring!

Jämför bilförsäkringar och hitta en bra försäkring för din bil.

ABC123

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

År 2030 kommer en kilowattimme kosta nästan 20 procent mer än idag

1 minuts läsning

Den totala elförbrukningen i norden = 395 terawattimmar 2018 Bixia bedömer att vår elanvändning kommer att öka med cirka 30 terawattimmar fram till 2030 till följd av fler datacenter, elektrifiering av industriprocesser, fler elbilar och befolkningsökning. ...

Föregående artikel
Alla banker utom två har höjt räntan
1 minuts läsning