Mer pengar till semestern - 8 tips

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
2 minuters läsning
Mer pengar till semestern - 8 tips

Trots att vi inte kan resa så långt i sommar, att de flesta av oss kommer att ha en hemester som en del kallar det, så är det hög tid att börja planera semestern. Du kanske hinner dryga ut semesterkassan lite? Och med lite planering behöver inte kostnaderna skjuta iväg under sommaren.

Vill du hellre lyssna på tipsen än att läsa vidare kan du se ett klipp (2.33) från EFN med mig nedan.

1. Gör en semesterbudget. Fundera på vad du har att spendera och vad du vill spendera på din semester. Vad blir det per vecka? Och utifrån det, fundera över vad vill du lägga dina pengarna på?

2. Gör en genomgång av dina utgifter. Kan du avsluta någon streamingtjänst eller några prenumerationer? Och när det kommer till de utgifter som du inte kommer ifrån såsom bolånet, försäkringar och ditt elavtal - kan du byta leverantör och få ner dina kostnader?

3. Sälj saker du inte använder. Fundera över om du har något på vinden eller i förrådet som du inte behöver. Sälj på blocket, tradera, facebook eller kanske på loppis.

4. Håll i dom små utgifterna. Vänta med att shoppa sommarkläder tills midsommar då rean sätter igång. Och snåla in på eventuell hämtmat och/eller utelunch - roligare att ha lite extra pengar över när semestern startar.

5. Se över olika medlemskap som du kan ha genom tex ett kreditkort eller genom din matbutik. Ofta har du genom dessa medlemskap rabatter och erbjudanden. Idag när vi är färre som reser finns det bra erbjudanden på hotell och på semesteranläggningar - och många är noggranna med säkerheten.

6. Gör utflykter hemifrån. Titta på din kommuns hemsida eller besök din lokala turistbyrå. Dom har bra koll på aktiviteter runt där du bor tex vandrings och cykelleder, möjlighet till självplock för bär och grönsaker och dagsutflykter till närliggande sevärdheter.

7. Hyr en husvagn. Jag har läst att många norrmän har sina husvagnar stående på olika campingplatser i Sverige. I och med reserestriktioner så kan det vara så att dessa kommer att hyras ut. Kolla med campingplatserna.

8. Hyr en stuga. Du kan hitta en stuga inför sommaren på en uthyrningssajt men kolla även med ditt nätverk - kanske kan ni byta boende med varandra? Kanske har du en vän som inte är på sitt landstället hela sommaren? Eller så kan du hjälpa någon äldre att ta hand om dess landställe samtidigt som du får bo där? 

Det kan bli dyrt även med hemester så var realistisk och försök att hålla dig till budgeten du har. Och det viktigaste av allt - undvik att låna! Det är INTE roligare att betala för sommarnöjet i höst eller vinter. Och det blir också betydligt dyrare eftersom du får betala ränta. Om du använder ditt kreditkort - var noggrann med att betala din räkning när den räntefria perioden går ut. Efter den räntefria perioden blir det ofta väldigt dyrt. Du betalar ofta mellan 10-20 procent i ränta på ditt kreditkort.

Ha en fin semester! Och glöm inte att lyssna på Folkhälsomyndigheten!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Uppskovsräntan på vinsten vid bostadsförsäljning slopas

1 minuts läsning

Idag är räntan på vinsten 0,5 procent. Den som säljer en privatbostad med vinst och köper en ny bostad kan under vissa förutsättningar få uppskov med beskattning av kapitalvinsten. Idag betalar man en ränta på 0,5 procent på vinsten. O...

Föregående artikel