Några samtal och vinterresan är betald!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
2 minuters läsning
Några samtal och vinterresan är betald!

Sommaren går mot sitt slut även om vi verkar få en underbar sensommar med värme och sol kan det vara bra att se över sina avtal inför vintern.


Så hur har sommaren varit hittills?

Fylld av resor, god mat och dryck, utflykter och kanske en ny grill? Hur står det egentligen till med bankkontot? Själv har jag flyttat och det är verkligen inte gratis. Jag tog cykeln till jobbet idag – några kronor sparade.

Men det är inte på dessa små vardagsutgifter som det är lättast och roligast (minst tråkigt) att spara – det är på dina fasta utgifter

Jag brukar tala om fyra områden du bör se över – ASAP. Avtal - Sparande - Aktier/fonder - Pension. Alla är lika viktiga men om du vill få ihop lite extra för t.ex. en vinterresa är det A – Avtal som du först ska ta tag i.

Det viktigaste och enklaste är att du ser till att du har gjort ett val av elhandelsbolag

Annars har du troligtvis ett tillsvidareavtal som kan vara dubbelt så dyrt som andra avtal. Jämför också det elbolag du har idag med andra elbolag. Trots att vi idag har det lägsta elpriset sedan 2007 så skiljer det mycket mellan bolagen. För mitt radhus (beräknar att jag gör av med 8 000 kWh/år) kommer jag att betala cirka 3 600 kronor om året med dagens elpris. Med ett utav de dyraste elhandelsbolagen hade jag fått betala cirka 5 100 kronor om året. Inga jättesummor men en helt onödig kostnad!

Jämför elavtal här >>

Har du en bilförsäkring, en hemförsäkring, en fritidshusförsäkring och/eller kanske en båtförsäkring?

Här kan det finnas mycket pengar att spara genom att jämföra försäkringsbolag. Min bil (en VW polo) kostar just nu mellan 2 280 kronor och 4 844 kronor att halvförsäkra beroende på bolag. Självklart är även villkoren viktiga.

Jämför bilförsäkring här >>

Har du ett bolån med hög ränta?

Nu kan du se bankernas snittränta dvs. de räntor de faktiskt erbjuder sina kunder. Betalar du listränta betalar du för mycket!

SEB har en snittränta på 1,36 procent och en listränta på 2 procent. På att lån på 1,5 miljoner betyder det nästan 7 000 kronor mindre i räntekostnad om året.

Se vilken snittränta din bank erbjuder här >>

Har du kreditkortsskulder eller andra lån där du betalar en hög ränta?

Har du en bostad där låneutrymme finns kan det vara en bra idé att ta ett större bostadslån och betala tillbaka kreditkorts och/eller låneskulderna. Om utrymme saknas kan du undersöka om du kan få en lägre ränta genom någon annat bank eller kreditinstitut. Ofta är räntan på ditt kreditkort betydligt högre än räntan du kan få på ett privatlån.

Jämför privatlån här >>

Som sagt, några samtal och du kan få tusenlappar över till annat! Lycka till!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Amorteringskrav. När är det dags? Och vad gäller?

2 minuters läsning

Finansmarknadsminister Per Bolund svarade att han tycker att det är bra och menar att det kan öka trycket på att alla partier enas i frågan. Dock lär det vänta till våren/sommaren nästa år. I artikeln i DN Debatt skriver författarna att den...

Föregående artikel