Nu höjs skatterna!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Nu höjs skatterna!

Den nya rödgröna regeringen är överens om nya skatteförslag som kan bli aktuella att presenteras i budgetpropositionen för 2015. Ett flertal skatter höjs men några får sänkt skatt.


Avtrappning av jobbskatteavdraget

Vid inkomster över 123 000 kronor försvinner jobbskatteavdraget helt. Jobbskatteavdraget trappas ner för inkomster över 50 000 kronor i månaden.

Sänkt skatt för pensionärer

Vid inkomster upp till 120 000 kronor ska det inte finnas någon skatteskillnad mellan en löntagare och en pensionär. Målet är att skatteklyftan ska vara borta helt år 2020. Skatten sänks, enligt förslaget, med 120 kronor i månaden.

Skatten på snus höjs med 12 procent

Och skatten på cigaretter höjs med cirka 6 procent. En dosa snus stiger i pris med drygt 2 kronor och ett paket cigaretter med knappt 2,50 kronor.

Lägre arbetsgivaravgift för unga slopas

Nedsättningen av arbetsgivaravgiften för de som inte fyllt 26 år, den så kallade ungdomsrabatten, tas bort. Den ska halveras under 2015 för att helt upphöra 2016. Samtidigt återinförs löneskatten delvis för personer över 65 år.

Avdragsrätten för privat pensionssparande begränsas

Beloppet sänks från 12 000 till 1 800 kronor per år. Många svenskar blir påverkade av detta och det är viktigt att se över sitt sparande så att ett automatiskt sparande inte fortsätter.

Slopad läx-RUT

Skattereduktion för privatundervisning (läxhjälp) hemma avskaffas.


Samtliga förslag föreslås träda i kraft den 1 januari 2015. Höstbudgeten presenteras senast den 17 november i år.


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Har du gjort ditt val eller förblev du passiv?

2 minuters läsning

När vi ska välja ett elavtal kan vi välja ibland 100 elbolag som erbjuder rörliga avtal, bundna avtal på 1, 2 och 3 år och Mixade-avtal. I premiepensionssystemet finns det närmare 800 olika fonder att välja mellan. Över 40 sparinstitut erbjuder spa...

Föregående artikel