Nya lagar som påverkar din plånbok börjar gälla snart

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Nya lagar som påverkar din plånbok börjar gälla snart

Nu i augusti och september börjar nya lagar att gälla: Höjd a-kassa, slopat RUT och höjda arbetsgivaravgifter med fler.


Höjd a-kassa

Från och med den sjunde september höjs taket i A-kassan från 680 kronor till 910 kronor per dag de första 100 dagarna. Från dag 101 blir ersättningen 760 kronor per dag. Grundersättningen höjs också från 320 kronor till 365 kronor per dag.

RUT-avdraget för läxhjälp tas bort

Från och med den första augusti försvann möjligheten till skattereduktion för hjälp med skolarbete och läxhjälp. Den nya regeln begränsar även hur mycket läxläsning barnpassning (som omfattas av skatterabatt) får innehålla.

Arbetsgivaravgifter för unga höjs och traineejobb skapas

Tidigare har arbetsgivarna haft en rabatt på arbetsgivaravgiften när de anställer personer under 25 år. Den första augusti i år minskades rabatten och i slutet av juni nästa år försvinner rabatten helt.

Regeringen drog den tredje augusti igång traineejobb som vänder sig till unga mellan 20-24 år. Arbetsgivare kan få en subvention på upp till 85 procent av lönekostnaden för en anställning på halvtid. Den anställde måste samtidigt genomgå en yrkesutbildning inom samma område.

Stöd till landsbygden

En del i landsbygdsprogrammet är att bygga ut bredbandsnätet som ska underlätta för företagande på landsbygden. Ett annat finansiellt stöd som börjar gälla från halvårsskiftet är att lantbruk ska få nya miljöersättningar så att de ska kunna bidra till att uppnå de svenska miljömålen.


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Spara och investera rätt utan att skrämmas av Grekland och Kina

2 minuters läsning

Skuggbanker, hävstångseffekter, stimulanser och begränsningar för storägare att sälja gör att aktiemarknaden i Kina är minst sagt skakig. ”Situationen är värre än i USA 2007”, säger Bill Ackman, hedgefondförvaltare. ...

Föregående artikel