Nya regler ger dig möjlighet till 50 000 skattefria kronor

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Nya regler ger dig möjlighet till 50 000 skattefria kronor

Genom att hyra ut din sommarstuga finns det många kronor att tjäna enligt artikel på SvD Näringsliv i tisdags. I sommar blir det nämligen extra förmånligt att hyra ut stugan på grund av nya regler.


När du hyr ut en privatbostad, exempelvis din villa, ditt fritidshus, din bostadsrätt eller hyresrätt innebär det att du får betala 30 procent i skatt för hyresinkomsten. Du har dock rätt till ett schablonavdrag som tidigare låg på 21 000 kronor men som i år nästan har dubbleras till 40 000 kronor.

Schablonavdraget gäller per år och bostad

Hyr exempelvis du och din make ut ert gemensamma sommarhus, som ägs med 50 procent vardera, så får var och en av er göra avdrag med 20 000 kronor.

Schablonavdraget gäller även för villa, bostadsrätt och hyresrätt

Hur du ut din sommarstuga eller villa får du göra avdrag med 20 procent av hyresintäkten, utöver schablonavdraget.

Hyr du ut privatbostadsrätt eller hyreslägenhet får du, förutom schablonavdraget, göra avdrag för den avgift eller hyra som du själv betalar, under den tid som bostaden är uthyrd, och som avser den uthyrda delen. Ett tips kan vara att kolla upp och skaffa tillstånd till uthyrningen från föreningen.

Finansiera sommarboendet, få in extra pengar till en resa, skaffa en buffert…

Fundera över dina möjligheter att hyra ut din bostad eller ditt sommarhus i sommar. Kanske står sommarstugan tom några veckor? Står din bostad tom när du är på semester? Vid stora sporthändelser, event och mässor kan det vara brist på hotellrum i din stad och då är det ofta extra förmånligt att hyra ut din bostad. Vänner till mig fick 15 000 kronor/vecka för att hyra ut sitt hus utanför Malmö under Falsterbo horse show så det finns helt klart pengar att tjäna.

Glöm inte att skriva avtal och säkerställa att försäkringen gäller

Kolla upp personen som vill hyra din bostad och skriv ett kontrakt där det tydligt står vad hyresgästen får och inte får göra i din bostad. Skriv hur lång hyrestiden är och vilken hyra ni kommit överens om. Det är viktigt att du och din hyresgäst går igenom avtalet så att båda parter vet vad som gäller. Använd dig av ett färdigt kontrakt som finns att hitta i bokhandel eller via nätet.

Kontakta även ditt försäkringsbolag så du vet vad som gäller i en uthyrningssituation.

Lycka till!

Mer information finns hos Skatteverket

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Ränta-på-ränta effekten är STOR!

1 minuts läsning

Under maj månad har Håkan Tobiasson bloggat på AP7:s redaktionella blogg (Förvalt) om ränta-på-ränta effekten. Här kommer lite information från inläggen: Bryt systemets förbannelse och Vem kan bli rik på att panta burkar? som p&ari...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)