Hur påverkas din plånbok 2014?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
2 minuters läsning

Nytt år och mer pengar i plånboken. Nytt jobbskatteavdrag, låga räntor och näst intill obefintlig inflation gör att plånboken blir lite tjockare i år, i alla fall för de som har jobb.


A-kassan

Den differentierade avgiften tas bort vilket gör att de flesta får lägre avgift. Störst sänkning får medlemmarna i Hotell- och restauranganställdas a-kassa med 255 kronor i månaden.

Jobbskatteavdrag

Det femte jobbskatteavdraget innebär att alla som jobbar får mellan 150 och 340 kronor mer i plånboken varje månad.

ISK och Kapitalförsäkring

I och med att statslåneräntan ökar från 1,49 till 2.09 procent så ökar också skatten på ISK och Kapitalförsäkring. Hela 40 procent ökar schablonskatten med och hamnar på 0,627 procent. De flesta är dock överens om att ISK eller kapitalförsäkring fortfarande är bästa valet.

Energi

Det blir mer förmånligt att investera i förnybar energi och att själv leverera el till det allmänna elnätet. Du får en skattereduktion på cirka 12 000 kronor för en elproduktion på 20 000 kWh. Dessutom kan du ta betalt för den el du kan leverera.

Alkoholskatten

Skatten på starksprit höjs med 2 procent och skatten på öl och vin höjs med 7 procent.

Pensionärer

Den totala pensionen minskar med omkring 100 kronor efter skatt. Pensionärer med bostadstillägg som arbetar kan från och med nästa år kan tjäna upp till 24 000 kronor per år utan att bostadstillägget påverkas.

Studenter

Fribeloppet för studenter höjs vilket gör att man kan tjäna 172 400 kronor per kalenderår utan att studiemedlen minskas. Åldersgränsen för att få studiemedel höjs till 56 år. Räntan på studielånen blir rekordlåg: 1,2 procent under 2014. Det motsvarar en ränta på 1,7 procent på ett vanligt avdragsgillt lån.

Barnfamiljer

Det särskilda bostadsbidraget för hemmavarande barn höjs vilket påverkar 185 000 familjer. Nya föräldrapenningsregler gäller för barn som föds eller adopteras efter 1 januari. Läs mer i Försäkringskassans nya faktablad

För dig med bolån

Reporäntan på 0,75 procent kommer att ligga kvar under året enligt konjunkturinstitutets prognos, vilket tyder på att räntan på bolånen också kommer att vara låg. Det ligger även ett förslag på att ränteskillnadsersättningen, det man får betala för att förtidsinlösa bundna bolån, ska sänkas. Detta kommer bara att gälla för nytagna lån.

För dig med sparkonto

Efter Riksbankens reporäntesänkning i december har alla storbanker och några sparinstitut sänkt sina sparkontoräntor. Bästa räntan på sparkonto hos storbank idag får du hos SEB som erbjuder 0,30 procent i ränta (för ett sparkonto med rörlig ränta och fria uttag). Två sparinstitut erbjuder idag 2,35 procent i ränta på sina sparkonton, med insättningsgaranti. Dags för ett nytt sparkonto? Jämför sparräntor och sparkonton

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Nu börjar årets fattigaste helg. Tips på hur du överlever!

1 minuts läsning

Eftersom julen återkommer varje år gäller det att planera Enligt Claes Hemberg gör snittfamiljen av med 28 000 kronor extra under julveckorna. På di.se tipsar han om att se över ens kostnader nu i början på året för att vara bättre ...

Föregående artikel