Priset på bredband + 17 % under 2023

Priset på bredband + 17 % under 2023

Den stigande inflationen har påverkat bredbandspriserna. Enligt Bredbandsval.se steg genomsnittspriset per månad med 17 procent under 2023.

Den hastighet som de allra flesta svenskar väljer, 100 Mbit/s, steg med 17 procent under 2023 enligt en prisanalys av bredbandsval.se. Genomsnittspriset steg från 385 till 452 kronor per månad under året.

- Vår prisanalys bygger på över 1,6 miljoner jämförelser runtom i Sverige under 2023, säger Alexander Widell, VD på bredbandsval.se.

Hur blir priserna 2024?

Enligt Alexander är det tydligt att inflationstrycket har påverkat bredbandspriserna i Sverige även om de jämfört med de nordiska grannländerna har varit relativt låga. Hur 2024 kommer att se ut är det svårt att sia om säger han.

- Vi ser att fler och fler väljer att jämföra och byta bredband för att spara pengar, fortsätter Alexander.

Ska man välja ett bundet eller ett rörligt bredband?

Som vanligt vid val som dessa är det svårt att veta vilket som kommer att visa sig vara bäst ekonomiskt. Väljer man ett abonnemang med bindningstid kan man vara trygg med att kostnaden kommer att vara densamma under bindningstiden. Väljer man bredband utan bindningstid blir man mer flexibel och kan byta leverantör om man är missnöjd eller om ens leverantör höjer priserna. Enligt bredbandsval.se valde 35 procent av de som tecknade bredband via bredbandsval.se bredband med bindningstid.

Om Bredbandsvals prisanalys

Bredbandsvals prisanalys undersöker prisutvecklingen för fast bredband i hela Sverige. Analysen baseras på över 1,6 miljoner sökningar på jämförelsetjänsten under 2023. Hastigheten 100 Mbit/s har valts då det är den vanligaste hastigheten som svenskarna väljer.

Jämför bredband här!

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Hur snabbt ändrar banken räntorna?

1 minuts läsning

Vilka lån har fast eller rörlig ränta? Bortser man från bolån har de flesta lån som ges ut till privatpersoner rörlig ränta. Det gäller både privatlån utan säkerhet och privatlån med säkerhet, exempelvis billån....

Föregående artikel
Riksbanken: Räntan kvar på 4 % och en första räntesänkning i sikte
1 minuts läsning