Regeringen dubblerar maximalt rot- och rutavdrag!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Regeringen dubblerar maximalt rot- och rutavdrag!

Under en pressträff i måndags (11/9) meddelade finansministern Elisabeth Svantesson att regeringen har fattat beslut om att höja taket för rotavdrag. Och samtidigt separera avdragen.

Taket för rotavdraget höjs från 50 000 till 75 000 kronor

I syfte att främja sysselsättningen i byggbranschen vill regeringen göra rot- och rutavdraget “mer generöst”. Man höjer taket för rotavdrag till 75 000 kronor per person och år och separerar de två avdragen. Just nu ligger taket för rotavdrag på 50 000 kronor och taket på rutavdraget på 75 000 kronor. Totalt (rut och rot tillsammans) får man göra avdrag för maximalt 75 000 kronor.

Maximalt rot- och rutavdrag dubbleras - från 75 000 till 150 000 kronor

Rot- och rutavdragen separeras nu vilket betyder att du maximalt får göra avdrag för 75 000 kronor per avdrag och 150 000 kronor för båda avdragen, per person och år. Idag finns det ett gemensamt tak för rot- och rutavdraget på 75 000 kronor.

Lagändring: 1 juli 2024

Satsningen kommer att kosta omkring en miljard kronor enligt finansministern och kommer att gälla från och med 1 juli 2024.

Lästips:

Rotavdrag – Så fungerar det (2023)

Nya avdrag och nyheter i årets deklaration

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Taxeringsvärdet räknas upp - se förändringarna per län

1 minuts läsning

I måndags öppnade Skatteverket upp sina e-tjänster så att husägare kan deklarera sin fastighet inför fastighetstaxeringen av småhus 2024. Taxeringsvärdet = 75 procent av genomsnittligt marknadsvärde Taxeringsvärdet ska motsvara 75 procent...

Föregående artikel
Regeringens höstbudget 2023 presenterad
11 minuters läsning