Regeringen höjer skatter och sänker avdrag

Privatekonomi /
Regeringen höjer skatter och sänker avdrag

Höjd skatt på bensin, slopad rabatt på arbetsgivaravgifter för unga, sänkt rut och rot-avdrag och höjd skatt på sparande på investeringssparkontot (ISK) är regeringens satsningar i vårbudgeten.

Idag (27/3) presenterade Finansminister Magdalena Andersson och vice finansminister Per Bolund regeringens skatteförslag till vårbudgeten:

 1. Höjd skatt på ISK och Kapitalförsäkring. Idag beskattas dessa sparformer genom att ett schablonbelopp räknas fram något förenklat genom att multiplicera kapitalunderlaget med statslåneräntan i november året innan (0,9 % nov 2014). Schablonbeloppet beskattas med 30 procent. Regeringens förslag är att kapitalunderlaget nu ska multipliceras med statslåneräntan plus 0,75 procent. Även ett golv sätts på 1,25 procent. Förslaget beräknas träda i kraft 1 januari 2016 och beräknas öka skatteintäkterna med två miljarder kronor 2016.
   
 2. Bensinskatten höjs med 44 öre och skatten på diesel med 48 öre. Finansminister Magdalena Andersson ger två förklaringar till att socialdemokraterna nu svänger i bensinskattefrågan: “Oljepriset har sjunkit med 50 procent, det är det ena som har hänt. Det andra är att vi sitter i regering med Miljöpartiet." Förslaget beräknas träda i kraft 1 januari 2016 och ska öka statens skatteintäkter med 4,1 miljarder 2016.
   
 3. Slopa den sänkta arbetsgivaravgiften för unga. Ett första steg tas i augusti i år. Ytterligare steg tas nästa år och år 2017 slopas det helt. Slopandet beräknas ge cirka 18 miljarder kronor i skatteintäkter år 2017.
   
 4. Rut-avdraget halveras till 25 000 kronor per person och år nästa år. Redan i år försvinner rut-avdraget för läxhjälp helt.
   
 5. Rot-avdraget sänks från och med 1 januari 2016. Istället för ett skatteavdrag på 50 procent blir avdraget nu 30 procent.

 

Skatterna ska finansiera flera stora satsningar under de kommande åren bland annat bostadsbyggande, sa Magdalena Andersson under presskonferensen i Rosenbad. Arbetslösheten, bostadsbristen, skolan och miljön kräver mer pengar tillade Per Bolund.


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken "Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv" på Roos & Tegnérs bokförlag.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Halvförsäkring, Volkswagen, vw 3cc cc
 • Lägst årskostnad 3 096 kr
 • Högst årskostnad 4 238 kr
 • Att spara 1 142 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varningen: Minusränta på våra sparkonton.
Varningen: Minusränta på våra sparkonton.
Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.
Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.
Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el
Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin