Ryck upp din privatekonomi ASAP!

Privatekonomi /
Ryck upp din privatekonomi ASAP!

I förra veckan träffade jag ett gäng tjejer som ville ta tag i sin privatekonomi men inte visste var och hur de skulle börja. Nu har de börjat, och tar ett steg i taget. 1. Avtal. 2. Sparande. 3. Aktier/fonder. 4. Pension.


Ta tag i de stora kostnaderna där du kan spara tusenlappar

Det går att spara en hel del pengar på att ta med lunch till jobbet istället för att äta ute, att skippa den där fikan, att ställa bilen och åka kommunalt och/eller att storhandla. Men de tråkiga pengarna, och ofta de stora summorna, kan du spara inom dessa fyra områden:

ASAP - Avtal
ASAP - Sparande
ASAP - Aktier/fonder
ASAP - Pension

ASAP - Avtal – jämför och byt

Se över dina försäkringar, ditt elavtal, ditt mobilabonnemang och dina lån. Genom att jämföra på compricer.se får du en översikt över kostnader och vilka bolag som erbjuder vad och du slipper surfa/ringa runt. Du får ett bra beslutsunderlag som tar några minuter att göra och som kan guida dig vidare till det bästa avtalet.

ASAP - Sparkonto – ej storbank

Även om de flesta av oss inte har så stora summor på våra sparkonton är det många som kastar sin avkastning i sjön genom att spara på sitt lönekonto (0 % ränta) eller på ett sparkonto hos sin storbank (0,05-0,30 % ränta). Det finns bättre alternativ som ger två procent mer med insättningsgaranti och fria uttag. Jämför sparräntor

ASAP - Aktier/fonder – köp fonder med låga avgifter

Enligt undersökningar så ger billiga indexfonder inte sällan bättre avkastning än dyrare aktivt förvaltade fonder. Och ha inte dåligt samvete över att du inte är insatt i och handlar med aktier. Jämförelser visar att för nästan alla av oss (även för experter) ger fonder en betydligt bättre avkastning än om vi själva köper aktier.

ASAP - Pension – se över avgifterna och börja spara tidigt

  • Vilka fonder har du i Premiepensionen? Se över avgifterna och välj fem olika breda fonder med låg avgift (gärna indexfonder) som har haft en bra utveckling historiskt. Har du inte gjort några val kan du lugnt sitta still i ”Soffan” (Såfa).
  • Har du privatpension? Vilken utveckling har du haft sedan du startade spara? Har du höga avgifter i relation till avkastningen? 1,5 % i avgift ger dig 39 % lägre pension. Tänk på att du betalar två avgifter: Förvaltningsavgift för själva fonderna du har valt och en avgift för ”skalet” där fonderna finns. Ring din bank och fråga. Fråga också om flytträtt och överväg detta om du är missnöjd med utvecklingen.

    Fundera också över ditt framtida privata pensionssparande nu när avdragsrätten tas bort.
  • Sist men absolut inte minst: Din tjänstepension. Här har de flesta av oss mest pengar och vi kan således spara mycket genom att se till att dessa pengar är bra placerade med låga avgifter.

 

Och glöm inte ränta-på-ränta effekten. Börja spara nu!

Ett steg i taget.

Lycka till!


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken "Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv" på Roos & Tegnérs bokförlag.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Bmw 520d
  • Lägst årskostnad 9 492 kr
  • Högst årskostnad 16 452 kr
  • Att spara 6 960 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varningen: Minusränta på våra sparkonton.
Varningen: Minusränta på våra sparkonton.
Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.
Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.
Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el
Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin