Så får du fattigjanuari att aldrig inträffa igen

Spara pengar /
Så får du fattigjanuari att aldrig inträffa igen

Januari är en klassisk privatekonomiskt utmanande månad. Av den tindrande julhelgen återstår bara torra granbarr och på bankkontot vittnar saldot om att långa, lediga helger tenderar att kosta mer än vardag.

För att ändå göra det bästa av situationen skulle jag vilja föreslå att januari är en ypperlig tidpunkt för att lägga grunden för ett starkt privatekonomiskt 2020. Sätt av några kvällar hemma, gör pyttipanna av den sista skinkresten och stek upp de där tre ensamma fiskpinnarna som skvalpar i ett paket i frysen, sätt dig ned vid köksbordet och gör följande:
 

 • Gå igenom minst tre månader under 2019 och titta igenom var pengarna egentligen tar vägen en vanlig månad. Det går att få utmärkt hjälp av appar i telefonen eller budgetverktyg på nätet. Jag lovar att det är roligare än vad det låter. Kategorisera och fundera – är det någon kategori som sticker ut? Några avtal som kan sägas upp eller omförhandlas?
   
 • Om du lever i en relation, hur har ni delat upp hushållsekonomin sinsemellan? Finns det en tanke eller betalar var och en lite här och där? Fundera på om ni istället exempelvis ska betala en andel av hushållets utgifter i förhållande till era inkomster – om de skiljer sig åt. Det finns flera varianter, hitta en som passar er. Pröva er fram under året!
   
 • Fundera över det kommande årets semestrar och nöjen. Var vill ni åka, göra och vad kommer det ungefär att kosta? Finns det ekonomiskt utrymme för det eller är det läge att lägga upp ett sparande redan nu? Involvera gärna barn om sådana finns.
   
 • Tänk igenom vilka andra kostnader som kan tillkomma under året. Renoveringar, bilbyten, bröllop eller vad det nu är för just dig. Ju mer du vet nu, desto mer kan du planera för dem.
   
 • Hur ser ditt sparande ut? Sätter du av minst 10 procent varje månad till det du vill göra framöver eller den pension du vill ha? Sparpengarna bör helst fördelas i olika ”högar” med olika tidshorisont så att du kan utsätta pengarna för olika risknivå. Grundregeln är att det kortsiktiga buffertsparandet ska finnas lättillgängligt på konto och det långsiktiga sparandet på aktiemarknaden.


Följer du de här råden har du både låtit bli att spendera pengar under den fattigaste månaden på året OCH satt dig själv i ett bättre läge för det kommande året. Och förmodligen för åren efter det. Vad mer kan man begära av början på ett nytt decennium?
 
God fortsättning på det nya året!
 

Skriven av Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar och expert i Compricers Expertpanel


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Kia ceed 1,6 crdi eco sw ed
 • Lägst årskostnad 18 606 kr
 • Högst årskostnad 18 606 kr
 • Att spara 0 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varningen: Minusränta på våra sparkonton.
Varningen: Minusränta på våra sparkonton.
Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.
Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.
Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el
Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin