Så får du fattigjanuari att aldrig inträffa igen

Spara pengar /
2 minuters läsning
Så får du fattigjanuari att aldrig inträffa igen

Januari är en klassisk privatekonomiskt utmanande månad. Av den tindrande julhelgen återstår bara torra granbarr och på bankkontot vittnar saldot om att långa, lediga helger tenderar att kosta mer än vardag.

För att ändå göra det bästa av situationen skulle jag vilja föreslå att januari är en ypperlig tidpunkt för att lägga grunden för ett starkt privatekonomiskt 2020. Sätt av några kvällar hemma, gör pyttipanna av den sista skinkresten och stek upp de där tre ensamma fiskpinnarna som skvalpar i ett paket i frysen, sätt dig ned vid köksbordet och gör följande:
 

 • Gå igenom minst tre månader under 2019 och titta igenom var pengarna egentligen tar vägen en vanlig månad. Det går att få utmärkt hjälp av appar i telefonen eller budgetverktyg på nätet. Jag lovar att det är roligare än vad det låter. Kategorisera och fundera – är det någon kategori som sticker ut? Några avtal som kan sägas upp eller omförhandlas?
   
 • Om du lever i en relation, hur har ni delat upp hushållsekonomin sinsemellan? Finns det en tanke eller betalar var och en lite här och där? Fundera på om ni istället exempelvis ska betala en andel av hushållets utgifter i förhållande till era inkomster – om de skiljer sig åt. Det finns flera varianter, hitta en som passar er. Pröva er fram under året!
   
 • Fundera över det kommande årets semestrar och nöjen. Var vill ni åka, göra och vad kommer det ungefär att kosta? Finns det ekonomiskt utrymme för det eller är det läge att lägga upp ett sparande redan nu? Involvera gärna barn om sådana finns.
   
 • Tänk igenom vilka andra kostnader som kan tillkomma under året. Renoveringar, bilbyten, bröllop eller vad det nu är för just dig. Ju mer du vet nu, desto mer kan du planera för dem.
   
 • Hur ser ditt sparande ut? Sätter du av minst 10 procent varje månad till det du vill göra framöver eller den pension du vill ha? Sparpengarna bör helst fördelas i olika ”högar” med olika tidshorisont så att du kan utsätta pengarna för olika risknivå. Grundregeln är att det kortsiktiga buffertsparandet ska finnas lättillgängligt på konto och det långsiktiga sparandet på aktiemarknaden.


Följer du de här råden har du både låtit bli att spendera pengar under den fattigaste månaden på året OCH satt dig själv i ett bättre läge för det kommande året. Och förmodligen för åren efter det. Vad mer kan man begära av början på ett nytt decennium?
 
God fortsättning på det nya året!
 

Skriven av Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar och expert i Compricers Expertpanel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

12 nyheter som kan påverka din ekonomi 2020

3 minuters läsning

Höjt prisbasbelopp Prisbasbeloppet, som påverkar många olika skatter och ersättningar, höjs med 800 kronor till 47 300 kronor. Kommunalskatten I snitt höjs kommunalskatterna i år men det varierar kraftigt beroende på var i landet du bor. På S...

Föregående artikel