Så påverkas du av den klubbade budgeten

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Så påverkas du av den klubbade budgeten

Det blev en turbulent onsdag i förra veckan då Magdalena Andersson valdes till statsminister, M+KD+SDs budget röstades igenom, Miljöpartiet lämnade regeringen och Magdalena Andersson hann avgå innan hon hade tillträtt.

Nu blir det ny statsministeromröstning men budgeten ligger fast. Privatekonomiskt sett blir det en del små förändringar från regeringens budget men mycket ligger kvar. 

Så hur påverkas vår privatekonomi av budgeten?

Jobbskatteavdrag
Jobbskatteavdraget ersätter regeringens förslag om att förstärka förvärvsavdraget och innebär att en person med en inkomst på 22 000 kronor i månaden får en skattesänkning på omkring 1 700 kronor per år. Den sänkta skatten gäller från en månadsinkomst på 9 000 kronor och omfattar även personer med sjuk- och aktivitetsersättning.

Sänkt skatt för pensionärer
Skatten sänks för alla pensionärer i den nya budgeten. För en pensionär med 13 000 kronor i månaden betyder detta ca 150 kronor mer i månaden eller 1 800 kronor per år. 

Höjt bostadstillägg
Det höjda bostadstillägget för pensionärer innebär 200 kronor för ensamstående och 100 kronor för sammanboende pensionärer extra per månad. Tillägget gäller från och med augusti 2022.

Sänkt drivmedelskatt
Drivmedelskatten sänks med 50 öre per liter från och med ​​från 1 maj 2022.

Tre dagars obetald föräldraledighet per år
Den obetalda föräldraledigheten ersätter regeringens förslag på familjevecka och gäller per person. Är man ensamstående får man sex dagars obetald ledighet. Gäller föräldrar till barn i åldrarna 6-16 år.

Gåvoskatteavdraget höjs
Den nya budgeten gör det möjligt att skänka mer pengar skattefritt till ideella organisationer. Maxbeloppet höjs till 12 000 kronor (från 6 000 kronor). Maximal skattereduktion blir 3 000 kronor (25 procent).

Så påverkas du:

Så påverkas du - DI

Bild lånad av Dagens Industri.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Tipsen som får din ekonomi att klara av julruschen 2021

7 minuters läsning

Varje år handlar vi julklappar, julmat och juldekorationer för tusentals kronor per hushåll. Julhandeln är medryckande både i butiker och online, där de till synes fantastiska erbjudandena slåss om vår uppmärksamhet. Det i kombination med visst m&...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)