Så påverkas du av vårbudgeten

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
2 minuters läsning
Så påverkas du av vårbudgeten

Vårbudgeten innehåller högre skatt på drivmedel och sparande, höjd a-kassa, höjt underhållsstöd, försämringar av Rot och Rutavdragen och högre bostadstillägg för ålderspensionärer.


Ny chans tack vare Decemberöverenskommelsen

Senast regeringen presenterade budgeten gick det mindre bra då den blev nedröstad i riksdagen. Denna gång lär det gå bättre efter överenskommelsen mellan regeringen och allianspartierna – Decemberöverenskommelsen. Vårbudgeten är en ny chans att få igenom en del av de nedröstade förslagen i år och slippa vänta till nästa år.

Ändringar som föreslås börja gälla i september:

 • Taket i a-kassan höjs från 18 700 till 25 000 kronor per månad. Den höjda ersättningen gäller de första 100 dagarna och ersättningen är 80 procent upp till taket. Höjningen omfattar även arbetslösa med sjukpenning.
   
 • Underhållsstöd till ensamstående föräldrar höjs med 300 kronor från 1273 till 1573 kronor per barn och månad.
   
 • Höjt bostadstillägg för pensionärer över 65 år. Ersättningen höjs från 93 till 95 procent av bostadskostnaden på maximalt 5000 kronor i månaden.
   
 • Rut-avdraget för läxhjälp slopas från och med 1 augusti.

 

Ändringar som föreslås träda i kraft 1 januari 2016:

 • Sänkt tak på Rut-avdraget från 50 000 till 25 000 kronor per person och år.
   
 • Subventionsgraden sänks på Rot-avdraget från 50 till 30 procent av arbetskostnaden. Maximalt avdrag på 50 000 behålls.
   
 • Skatt på drivmedel gör att bensin blir 0,44 kronor dyrare per liter och diesel blir 0,48 kronor dyrare plus moms.
   
 • Skatten på Investeringssparkontot (ISK) och kapitalförsäkringen höjs vid årsskiftet. Skatten räknas idag fram utifrån statslåneräntan. I och med det extremt låga ränteläget ska skatten nu utgå ifrån statslåneräntan plus 0,75 procentenheter. Dessutom införs ett golv på 0,375 procent.
   
 • Kostnadsfria glasögon och läkemedel till alla barn.

 

Budgeten föreslår även höjd arbetsgivaravgift för unga med start i augusti, en 90-dagars garanti för unga som kan öka ungas chanser att få jobb och ett paket för ökat byggande.

Ett flertal skatteförslag som fanns med i höstbudgeten är inte med i vårbudgeten. Dessa kommer sannolikt att presenteras i höstbudgeten:

 • Trappa ner jobbskatteavdraget för de som tjänar över 50 000 kronor i månaden
   
 • Införa en löneskatt för arbetsgivaren (eller den som driver eget) på 8,5 procent för de över 65 år.
   
 • Sänkt inkomstskatt för pensionärer med låga inkomster
   
 • Skiktgränsen för statlig inkomstskatt ska endast räknas upp med KPI vilket innebär högre skatt för de med högre inkomster.

 

Vad händer nu?

I juni kommer Riksdagen att rösta om förslagen i vårbudgeten och om decemberöverenskommelsen hålls kommer Alliansen inte att fälla budgeten.


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

”Den låga räntan kommer öka klasskillnaderna i Sverige.”

3 minuters läsning

Günther Mårder, sparekonom på Nordnet, sa nyligen i Sparpodden att han tror att den låga räntan kommer öka klasskillnaderna i Sverige. Det tyckte vi lät intressant och bestämde oss för att ställa lite frågor till Günther. Varf&o...

Föregående artikel