Så sparar du i orostider

Shoka Åhrman
Shoka Åhrman
3 minuters läsning
Så sparar du i orostider

Sensommaren är här och även om du kanske känner dig redo för att möta hösten med ny energi så kanske du också känner ett visst mått av oro? Mitt i den svenska sommarfriden har vi upplevt hoten från omvärlden påtagligare än på länge.

Värmerekord i London, översvämningar i Pakistan och extremtorka på många platser. Lägg där till kriget i Ukraina, skenande inflation, stigande räntor och en lång period av en kraftigt fallande börs.

Det råder helt enkelt extrema tider just nu och i den kontexten känns det kanske nästan konstigt att tänka på hur du ska spara?

Men hur märkligt det än kan låta så bör du faktiskt, även under perioder när det ser nattsvart ut, fortsätta att tänka långsiktigt. Kom ihåg att ditt sparkapital har möjlighet att påverka utvecklingen i en positiv riktning. Det gäller inte minst när det kommer till att motverka klimathotet.

Historien har visat oss att vissa kriser, så som exempelvis krig och ekonomiska kollapser, med tiden går över. Men den kris vi nu upplever i samband med växthuseffekten är något helt annat. Det är en global kris som tyvärr riskerar att bara bli värre och värre om vi inte väljer att agera och tar den på allvar.

De extremväder som vi sett under sommaren kommer troligtvis behöva bli en del av vår vardag i framtiden. Det konstaterade världsmetereologiska organisationen WMO:s chef Peterri Talas, nyligen. Forskningen tyder på att perioderna med torka och hetta kommer att bli både fler och pågå längre.

Det kan kanske kännas hopplöst med dessa ödesrapporter – men det är det inte. Som ett exempel har FN:s klimatpanel kunnat fastställa att de är just vi människor (och ingenting annat) som är den främsta bakomliggande orsaken till de klimatförändringar som vi nu ser. Tråkigt förstås, men det positiva i den slutsatsen är att den betyder att vi har möjlighet att göra skillnad för framtiden. Vi behöver ställa om och förändra vårt sätt att leva och konsumera.

Så vad kan du som sparare göra?

Jo, investera i de verksamheter som aktivt bidrar till att motverka klimatförändringarna. Det kan vara genom att spara i enskilda aktier eller i fonder som är inriktade mot hållbarhet.

Vi ser tydligt att ett växande engagemang och tydliga riktlinjer bidrar till ny teknik och minskande utsläpp inom transport, industri och andra sektorer.

Genom bland annat EU:s direktiv finns jämförbara definitioner och redovisningskrav på sådant som Hållbarhetsrisker, som visar hur företagets hållbarhetspolicy kan påverka dess framtida värde, och Påverkan på hållbarhet, som visar hur företaget kan ha negativ miljömässig påverkan. Transparensen ger dig som sparare ökade möjligheter att genom dina investeringar stödja företag som bedriver och vill utveckla en hållbar verksamhet.

Flertalet gånger och inte minst under pandemin fick vi bevisat för oss att det inte råder någon motsägelse mellan hållbara investeringar och avkastning. Snarare tvärtom. Dessutom minskar hållbarhetsprofilen riskerna i sparandet. Investerare ställer allt högre krav på miljömässig- och social hänsyn. De bolag och verksamheter som inte ställer om har en finansiell risk genom att det påverkar bolagens intäkter och kan leda till försämrad lönsamhet och minskad avkastning.

Spararnas ökande fokus på hållbarhet ger samtidigt pensionsbolag och fondförvaltare kraft att höja kravet på företag att arbeta mot hållbarhet genom att styra investeringsströmmarna mot hållbara verksamheter. Visste du till exempel att svenska företag avsätter omkring 600 miljoner kronor till sina anställdas tjänstepensioner – varje dag? Detta ger en enorm påverkanskraft. Du som individ har med andra ord möjlighet att göra skillnad – och inte bara genom de beslut du fattar i din vardag kring t ex din konsumtion och levnadsvanor utan genom valen du gör för ditt sparande.

Kort sagt: om du inte redan gör det, ta en extra titt på sparande i hållbar utveckling. Shoka Åhrman sparekonom SPP & Storebrand

Shoka Åhrman

Om skribenten

Shoka Åhrman, Sparekonom SPP

Shoka Åhrman är sparekonomen som brinner för att göra det enkelt att engagera sig i pensions- och privatekonomiska frågor. Hon har arbetat som privatekonom i över 15 år och är en folkkär sparinspiratör och författare. Undrar du hur du bör tänka med ditt långsiktiga sparande, vad du som föräldraledig kan göra för att dryga ut kassan eller varför du borde riskanpassa din sparportfölj? Shoka ger dig svaren!

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Pantbrev - Så fungerar det (guide)

3 minuters läsning

När du tar ett lån för att köpa hus behöver banken ett pantbrev. Pantbrevet är ett bevis på att banken har en inteckning i fastigheten som säkerhet för lånet. Här kan du läsa mer om hur pantbrev fungerar och vad det kostar.   ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)