Sälja allt när börsen sjunker?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Sälja allt när börsen sjunker?

När vi ser värdet på våra investeringar sjunka så gör det ont. Och många reagerar på känslan och säljer. Men är det rätt att göra så? Och varför gör det så ont?

Vår fantastiska hjärna

Det finns en missuppfattning att vi är rationella varelser som alltid tar ekonomiska beslut utifrån välgrundade fakta. Så är inte fallet. Vi tar genvägar vid nästan alla beslut vi tar.

Vår hjärna är en fantastisk konstruktion som har utvecklats under tusentals år. På många sätt fungerar den fortfarande som den gjorde när vi levde som jägare och samlare på savannen, det vill säga 99,9 procent av den tid vi har existerat på jorden. Och det fungerade alldeles utmärkt när överlevnad och fortplantning var i fokus och vi dagligen stod inför hot och faror. Vi reagerade automatiskt med känslor och tog nån gång då och då rationella beslut. Att titta framåt, överväga alla alternativ, planera och avstå från något idag för att få något imorgon var ingen bra överlevnadsstrategi.

Idag är det däremot bra att ibland planera framåt, men det kräver ansträngning. Det kräver att vi går emot våra impulser att agerar kortsiktigt. Det kräver att vi kopplar in vårt långsamma, rationella tänkande. Men det gör vi endast i 5 procent av alla beslut vi tar. I 95 procent av besluten tar vi mentala genvägar vilket hjälper oss att göra snabba och effektiva (dock ej optimala eller helt rationella) val, vilket kan resultera i att vi gör tankevurpor. Ofta fungerar detta mycket bra, vi tar beslut och får saker gjorda, men ibland agerar vi kortsiktigt och med känslor vid tillfällen då vi verkligen borde stanna upp och tänka efter.

Flockbeteende och förlustaversion när börsen rasar

Flockbeteende och förlustaversion är två “tankevurpor” som påverkar oss när vi förlorar pengar. Att inte följa med flocken, att avvika och göra annorlunda, betydde ofta en säker död när vi levde som jägare och samlare. Vi har alltså genom evolutionen lärt oss att göra som alla andra.

Att förlora något kunde även det vara mycket allvarligt. Att förlora mat, närstående eller bostad kunde betyda döden. Så när vi idag förlorar något viktigt aktiveras smärtcentrum i hjärnan för att göra oss uppmärksamma på faran det kan innebära. I och med detta så har vi utvecklats så att vi även reagerar snabbare och starkare på farliga och negativa nyheter än vad vi gör på positiva nyheter. Detta har bland annat media varit duktiga på att använda sig av. Det är inte ofta vi kan läsa en artikel om en väg där det inte har varit några olyckor den senaste veckan och det skrivs betydligt fler artiklar om börsnedgångar än det görs om börsuppgångar.

Det kan alltså kännas väldigt smärtsamt när vi ser värdet på vårt sparande sjunka. Och istället för att koppla in pannloben, vår smartaste del av hjärnan som kan resonera och sätta saker och ting i perspektiv, reagerar vi ofta som vid livsfara och säljer våra aktier och fonder. Det troliga är du reagerar betydligt starkare på årets nedgång på närmare 20 procent på Stockholmsbörsen än vad du reagerade på uppgången under förra året (2021) då Stockholmsbörsen steg med 35 procent.

Så vad ska man göra när börsen faller?

Du måste självklart göra val utifrån dina egna förutsättningar och vilken risk du vill ta. Men om du endast har pengar som du sparar på lång sikt så visar studier att det har varit bättre att inte försöka tajma marknaden. Om du agerar varje gång det rör på sig på marknaden så kommer du troligtvis att förlora mer än om du sitter still (inte säljer) och fortsätter att investera långsiktigt.

Lästips: 
Ekonomiskolan del 4: Tankevurpor
Ekonomiskolan del 6: Långsiktigt sparande

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

”Ta det orangea kuvertet på allvar”

3 minuters läsning

Endast 50 procent läser innehållet Få brev skapar lika mycket känslor som det orangea kuvertet från Pensionsmyndigheten. Vissa får en klump i magen – ”hur illa är det egentligen”? Många öppnar det inte ens – ”det &...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)