Se över dina avtal innan semestern och spar tusenlappar i höst!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
2 minuters läsning
Se över dina avtal innan semestern och spar tusenlappar i höst!

Semestern är här eller närmar sig med stormsteg. Resor, god mat, utflykter och kanske en ny grill är exempel på utgifter som kan göra att bankkontot inte känns så välfyllt när hösten kommer. Se över dina fasta avgifter redan innan semestern så blir hösten lättare ekonomiskt.

El

Det viktigaste är att du ser till att du har gjort ett val av elhandelsbolag. Har du inte gjort ett val har du troligtvis ett tillsvidareavtal som kan vara dubbelt så dyrt som andra avtal. Du kan alltså betala tusentals kronor mer än vad du behöver. Jämför också det elbolag du har idag med andra elbolag och välj det mest kostnadseffektiva för din bostad.

Jämför elpriser och spara pengar idag >>

 

Försäkringar

Har du en bilförsäkring, en hemförsäkring, en fritidshusförsäkring och/eller kanske en båtförsäkring? Här kan det finnas mycket pengar att spara genom att jämföra försäkringsbolag. Överväg också att betala dina försäkringar årsvis då försäkringsbolagen ofta lägger på en extra kostnad om du betalar månadsvis.

Jämför alla dina försäkringar idag >>

 

Lån

Har du ett bolån med hög ränta? Enligt Claes Hemberg, Sparekonom Avanza Bank, så lyckas snittsvensken som prutar just nu sänka räntan med 0,37 procent. Det skulle betyda att du betalar knappt 4000 kronor mindre/år på ett bolån på 1,5 miljoner efter ränteavdrag.

Jämför bolån och hitta lägsta ränta >>

 

Har du kreditkortsskulder eller andra lån där du betalar en hög ränta? Har du en bostad där låneutrymme finns kan det vara en bra idé att ta ett större bostadslån och betala tillbaka kreditkorts och/eller låneskulderna. Om utrymme saknas kan du undersöka om du kan få en lägre ränta genom någon annat bank eller kreditinstitut. Ofta är räntan på ditt kreditkort högre än räntan du kan få på ett privatlån. Här kan du jämföra privatlån och hitta bästa räntan.

 

Sparkonto

Även om du har svårt att sätta av pengar till sparande varje månad kan det vara bra att jämföra sparkonton och se till att du får den bästa sparräntan. Kanske kan du se till att lönen går in på ett konto där du får ränta istället för på ett lönekonto utan ränta. Idag kan du få 2,95 procent i rörlig ränta på ett konto med insättningsgaranti. Bäst ränta för konto med fria uttag är just nu 2,55 procent, vilket kan jämföras med många lönekonton där räntan ofta är obefintlig.

Jämför sparkonton idag >>

En underbar semester och sommar önskar vi er alla!


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Economista: ta makten över din ekonomi och få ett roligare liv

3 minuters läsning

Er nya bok ska hjälpa oss att styra bättre över vår ekonomi. Vilken typ av råd och verktyg får vi i boken? Boken ger konkreta råd. Alltifrån hur man får en bra och sund relation till pengar, hur man shoppar smartare, får pengar öv...

Föregående artikel