Se över dina fasta avgifter innan semestern. Spara tusenlappar!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
2 minuters läsning
Se över dina fasta avgifter innan semestern. Spara tusenlappar!

Små-grodorna, sill, sol, jordgubbar och lite regn. Efter midsommarhelgen börjar semestern för många av oss. Se över dina fasta avgifter redan innan semestern så blir hösten lättare ekonomiskt. Och du kanske kan fylla på sparkontot igen.


Ett hushålls genomsnittliga semesterbudget ligger på 15 700 kronor i år enligt en rapport från Nordea. Pengar vi till stor del tar av sparkontot. Med alla rätt tycker jag – det är till t.ex. just semester som vi sparar under året. Och med lite planering och översikt över dina fasta utgifter kan du spara mycket till nästa år.

Lån

Har du ett bolån med hög ränta? Ring din bank och förhandla! På SvD:s räntekarta kan man se att räntan på tecknade (förhandlade) rörliga bolån under maj låg mellan1,86 procent och 2,31 procent i Stockholmsområdet. I Malmö låg de förhandlade räntorna i maj på mellan 1,88 procent och 2,69 procent. Listräntorna ligger just nu mellan 2,60 procent och 2,69 procent. Stor prutmån alltså. Och de flesta tror på en sänkning av reporäntan den 3 juli vilket räntesänkningarna på bundna lån den senaste tiden visar på. Nu har lån bundna på ett och två år ofta lägre ränta än rörliga lån.

Här finns en översikt av aktuella boräntor >>

El

Det viktigaste är att du ser till att du har gjort ett val av elhandelsbolag. Har du inte gjort ett val har du troligtvis ett tillsvidareavtal som kan vara dubbelt så dyrt som andra avtal. Har du haft ett fast avtal som har löpt ut sitter du troligtvis också på ett tillsvidareavtal. Jämför också det elbolag du har idag med andra elbolag och välj det mest kostnadseffektiva för din bostad.

Jämför elpriser här >>

Försäkringar

Har du en bilförsäkring, en hemförsäkring, en fritidshusförsäkring och/eller kanske en båtförsäkring? Här kan det finnas mycket pengar att spara genom att jämföra försäkringsbolag. Du bör också se till att dina försäkringar verkligen täcker det du vill. Se över villkoren. Överväg att betala dina försäkringar årsvis då försäkringsbolagen ofta lägger på en extra kostnad om du betalar månadsvis.

Jämför alla dina försäkringar här >>

Kreditkortsskulder

Har du kreditkortsskulder eller andra privatlån där du betalar en hög ränta? Har du en bostad där låneutrymme finns kan det vara ekonomiskt att ta ett större bostadslån och betala tillbaka kreditkortsskulderna. Om utrymme saknas kan du undersöka om du kan få en lägre ränta genom annan bank eller kreditinstitut, eller genom att slå ihop flera mindre lån till ett. Ofta är räntan på ditt kreditkort högre än räntan på ett privatlån. Vi kan hjälpa dig sänka dina lånekostnader >>

Sparkonto

Välj ett sparkonton med ränta! Kanske kan du se till att lönen går in på ett konto där du får ränta istället för på ett lönekonto utan ränta. Bäst ränta för konto med fria uttag är just nu 2,30 procent, vilket kan jämföras med många lönekonton där räntan är 0 procent. Bäst sparkontoränta hos storbank ligger på 0,3 procent. Jämför sparkonton här >>

Glad midsommar!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Slipp mobilångest på utlandssemester!

2 minuters läsning

  Stäng av dataroaming (mobildata). Vill du inte helt stänga av din mobildata kan du gå in under inställningar i din mobil/platta och stänga av valda notiser, platstjänster och automatiska uppdateringar och istället ställa in t.ex. manuell synkn...

Föregående artikel