Se över dina fasta avgifter innan semestern. Spara tusenlappar!

Privatekonomi /
Se över dina fasta avgifter innan semestern. Spara tusenlappar!

Små-grodorna, sill, sol, jordgubbar och lite regn. Efter midsommarhelgen börjar semestern för många av oss. Se över dina fasta avgifter redan innan semestern så blir hösten lättare ekonomiskt. Och du kanske kan fylla på sparkontot igen.


Ett hushålls genomsnittliga semesterbudget ligger på 15 700 kronor i år enligt en rapport från Nordea. Pengar vi till stor del tar av sparkontot. Med alla rätt tycker jag – det är till t.ex. just semester som vi sparar under året. Och med lite planering och översikt över dina fasta utgifter kan du spara mycket till nästa år.

Lån

Har du ett bolån med hög ränta? Ring din bank och förhandla! På SvD:s räntekarta kan man se att räntan på tecknade (förhandlade) rörliga bolån under maj låg mellan1,86 procent och 2,31 procent i Stockholmsområdet. I Malmö låg de förhandlade räntorna i maj på mellan 1,88 procent och 2,69 procent. Listräntorna ligger just nu mellan 2,60 procent och 2,69 procent. Stor prutmån alltså. Och de flesta tror på en sänkning av reporäntan den 3 juli vilket räntesänkningarna på bundna lån den senaste tiden visar på. Nu har lån bundna på ett och två år ofta lägre ränta än rörliga lån.

Här finns en översikt av aktuella boräntor >>

El

Det viktigaste är att du ser till att du har gjort ett val av elhandelsbolag. Har du inte gjort ett val har du troligtvis ett tillsvidareavtal som kan vara dubbelt så dyrt som andra avtal. Har du haft ett fast avtal som har löpt ut sitter du troligtvis också på ett tillsvidareavtal. Jämför också det elbolag du har idag med andra elbolag och välj det mest kostnadseffektiva för din bostad.

Jämför elpriser här >>

Försäkringar

Har du en bilförsäkring, en hemförsäkring, en fritidshusförsäkring och/eller kanske en båtförsäkring? Här kan det finnas mycket pengar att spara genom att jämföra försäkringsbolag. Du bör också se till att dina försäkringar verkligen täcker det du vill. Se över villkoren. Överväg att betala dina försäkringar årsvis då försäkringsbolagen ofta lägger på en extra kostnad om du betalar månadsvis.

Jämför alla dina försäkringar här >>

Kreditkortsskulder

Har du kreditkortsskulder eller andra privatlån där du betalar en hög ränta? Har du en bostad där låneutrymme finns kan det vara ekonomiskt att ta ett större bostadslån och betala tillbaka kreditkortsskulderna. Om utrymme saknas kan du undersöka om du kan få en lägre ränta genom annan bank eller kreditinstitut, eller genom att slå ihop flera mindre lån till ett. Ofta är räntan på ditt kreditkort högre än räntan på ett privatlån. Vi kan hjälpa dig sänka dina lånekostnader >>

Sparkonto

Välj ett sparkonton med ränta! Kanske kan du se till att lönen går in på ett konto där du får ränta istället för på ett lönekonto utan ränta. Bäst ränta för konto med fria uttag är just nu 2,30 procent, vilket kan jämföras med många lönekonton där räntan är 0 procent. Bäst sparkontoränta hos storbank ligger på 0,3 procent. Jämför sparkonton här >>

Glad midsommar!


Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se
 

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Halvförsäkring, Volvo v + v40
  • Lägst årskostnad 7 112 kr
  • Högst årskostnad 14 654 kr
  • Att spara 7 542 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin