Självkörande bilar – en verklighet 2035?

Självkörande bilar – en verklighet 2035?

Självkörande bilar, lägre försäkringspremier och betydligt färre olyckor har vi att vänta inom en inte alltför avlägsen framtid skriver Risk och Försäkring i sitt nyhetsbrev.

Självkörande system kan sänka bilförsäkringspremierna med 20 miljarder dollar redan 2020 enligt försäkringsbolaget Swiss Re. År 2035 väntas glädjande antalet bilolyckor minska med 80 procent.

 

”På medellång till lång sikt kommer försäkringsbranschen att drabbas i stor omfattning. Men vi får inte glömma att orsaken är färre olyckor, skadade och dödsfall”, säger Håkan Samuelsson, Volvo Cars vd.

 

”Allt som gör bilarna säkrare är dåligt för bilförsäkringsbranschen. Bilindustrin har visserligen alltid arbetat för att göra bilarna säkrare, vilket har lett fram till säkerhetsbälten och mycket annat. Men om det inte finns några olyckor, då finns inget behov av försäkring”, säger Warren Buffett, vd för Berkshire Hathaway.

 

År 2017 kommer 100 självkörande bilar att köras på riktiga vägar

Storbritanniens största testprojekt, Drive Me UK, kommer starta nästa år meddelade Volvo Cars nyligen. Liknande test kommer att genomföras i Sverige och Kina.

 

 

Idag är det lag på att du har bilförsäkring

Att försäkringsbranschen kommer förändras i och med självkörande system är tydligt och försäkringspremierna kommer att sänkas rejält. Idag är det lag i Sverige på att du måsta ha åtminstone trafikförsäkring för att få köra din bil.

 

Vill du sänka kostnaden för din bilförsäkring redan idag bör du jämföra mellan olika försäkringsbolag. Ofta skiljer det mycket mellan bolagen beroende på vilken bil du har, var du bor och hur du parkerar bilen. Glöm inte att se över villkoren!

 

Premier i vår jämförelse (maj 2016):

Volkswagen, VW3C 2011 (Malmö)

Helförsäkring: Mellan 4 416 – 15 300 kronor

 

Volvo v70, 2012 (Stockholm)

Helförsäkring: Mellan 5 076 – 13 305 kronor

 

Toyota xw3p 2013 (Göteborg)

Helförsäkring: Mellan 5 976 – 19 327 kronor

 

Jämför din bilförsäkring idag >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så mycket kostar vår mat

1 minuts läsning

Hur stor del av vår disponibla inkomst som vi spenderar på mat skiljer sig från person till person. Den allmänna tendensen är dock att vi idag spenderar mer på mat än vad vi gjort tidigare. Mat har blivit trendigt. Vi äter ute mer än tidigare och...

Föregående artikel