Skapa din egen sedelpress

Spara pengar /
Skapa din egen sedelpress

Semestertider innebär inte bara lata dagar vid stranden. Det är också några av årets dyraste veckor. För att förbereda oss för detta och andra kostsamma perioder i livet behöver vi en sparplan.

Hemligheten är att inte rivstarta, utan ha en tydlig plan där vi ökar ansträngningen i steg.

Några som har koll på hur vi bygger en egen sedelpress är medlemmarna i 50 procents-klubben. De sparar mer än 50 procent av sin inkomst. Att spara halva lönen kanske låter fullständigt omöjligt. Ett fakirsparande. Men en rad personer lyckas. Så det är bevisligen inte omöjligt. Men då måste du sannolikt förändra din vardagskonsumtion.

Det handlar om att hitta dina dolda pengafällor. Det kan vara att ta med sig matlåda och att skippa take-away kaffet på vägen till jobbet. Bara där har du sparat 500 kr i veckan. 2 000 kr i månaden, 24 000 kr på ett år…

Att helt välja bort bil eller dra ner på bilkörandet är ett annat grepp där vi kan spara tusenlappar varje månad. Bilen är en riktig pengaslukare och genom att minska på bilkörandet gör du både din plånbok, din hälsa och miljön en tjänst.

Listan på var vi hittar våra pengafällor kan göras lång men vilka som är just dina, vet du sannolikt bäst själv. Att bryta alla gamla vanor på en gång är däremot svårt. Att öka ansträngningen i steg är oftast en mer hållbar metod.

Här en super-enkel spartrappa som ger dig 6 000 kr extra på bara 4 månader:

Månad 1: Lägg undan 100 kr/vecka. Det här klarar de flesta. Det handlar om en ute lunch eller två fika på stan. Men exakt vad du sparar in på måste du vara vuxen nog själv att avgöra.

Månad 2: Dubbla och lägg undan 200 kr/vecka. Även det här klarar sannolikt de flesta.

Månad 3: Dubbla till 400 kr/vecka.

Månad 4: Dubbla till 800 kr/vecka. Nu kanske det börjar bli tufft, men innan du öppnar plånboken fundera på om det är något som är viktigt för dig eller något som du kan dra ner på. Vi kan ju inte minska på allt, men att leva är att välja. Så välj det som gör dig glad, inte bara idag även imorgon.

Efter den fjärde månaden har du 6 000 kr på kontot. Fortsätter du med nivå 4 en månad till har du hela 9 200 kr. Bara genom att spara in på småutgifter.

Till sist, spara sekunden du får lön. Låt inte sparandet bli det som är över vid månadens slut. Då är risken stor att det inte finns mycket kvar. Låt konsumtionen anpassa sig efter sparandet, inte tvärtom.


/Claes Hemberg, Sparekonom Avanza Bank


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Volvo 9 + 940
  • Lägst årskostnad 8 472 kr
  • Högst årskostnad 12 709 kr
  • Att spara 4 237 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varningen: Minusränta på våra sparkonton.
Varningen: Minusränta på våra sparkonton.
Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.
Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.
Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el
Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin