Skapa din egen sedelpress

Sparande /
2 minuters läsning
Skapa din egen sedelpress

Semestertider innebär inte bara lata dagar vid stranden. Det är också några av årets dyraste veckor. För att förbereda oss för detta och andra kostsamma perioder i livet behöver vi en sparplan.

Hemligheten är att inte rivstarta, utan ha en tydlig plan där vi ökar ansträngningen i steg.

Några som har koll på hur vi bygger en egen sedelpress är medlemmarna i 50 procents-klubben. De sparar mer än 50 procent av sin inkomst. Att spara halva lönen kanske låter fullständigt omöjligt. Ett fakirsparande. Men en rad personer lyckas. Så det är bevisligen inte omöjligt. Men då måste du sannolikt förändra din vardagskonsumtion.

Det handlar om att hitta dina dolda pengafällor. Det kan vara att ta med sig matlåda och att skippa take-away kaffet på vägen till jobbet. Bara där har du sparat 500 kr i veckan. 2 000 kr i månaden, 24 000 kr på ett år…

Att helt välja bort bil eller dra ner på bilkörandet är ett annat grepp där vi kan spara tusenlappar varje månad. Bilen är en riktig pengaslukare och genom att minska på bilkörandet gör du både din plånbok, din hälsa och miljön en tjänst.

Listan på var vi hittar våra pengafällor kan göras lång men vilka som är just dina, vet du sannolikt bäst själv. Att bryta alla gamla vanor på en gång är däremot svårt. Att öka ansträngningen i steg är oftast en mer hållbar metod.

Här en super-enkel spartrappa som ger dig 6 000 kr extra på bara 4 månader:

Månad 1: Lägg undan 100 kr/vecka. Det här klarar de flesta. Det handlar om en ute lunch eller två fika på stan. Men exakt vad du sparar in på måste du vara vuxen nog själv att avgöra.

Månad 2: Dubbla och lägg undan 200 kr/vecka. Även det här klarar sannolikt de flesta.

Månad 3: Dubbla till 400 kr/vecka.

Månad 4: Dubbla till 800 kr/vecka. Nu kanske det börjar bli tufft, men innan du öppnar plånboken fundera på om det är något som är viktigt för dig eller något som du kan dra ner på. Vi kan ju inte minska på allt, men att leva är att välja. Så välj det som gör dig glad, inte bara idag även imorgon.

Efter den fjärde månaden har du 6 000 kr på kontot. Fortsätter du med nivå 4 en månad till har du hela 9 200 kr. Bara genom att spara in på småutgifter.

Till sist, spara sekunden du får lön. Låt inte sparandet bli det som är över vid månadens slut. Då är risken stor att det inte finns mycket kvar. Låt konsumtionen anpassa sig efter sparandet, inte tvärtom.


/Claes Hemberg, Sparekonom Avanza Bank

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Investera i guld?

3 minuters läsning

Jag var med i P4 extra och pratade om guld som investering häromveckan. Guldpriset har stigit den senaste tiden och det lockar många att investera i ädelmetallen. Frågan jag fick var: Är det läge nu för oss att lägga hela vår pension i guld? Mi...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)