Skatten höjs med 30,4 miljarder – så påverkas plånboken

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Skatten höjs med 30,4 miljarder – så påverkas plånboken

Ned-trappning av jobbskatte-avdraget, löneskatt för äldre, skattesänkning för pensionärer, höjd skatt på drivmedel och sänkning av ROT-avdraget med mer innebär en skattehöjning med 30,4 miljarder nästa år.


Förslagen till budgetpropositionen för 2016 presenterades i förra veckan och de flesta av dem är redan kända. Några har också blivit klubbade i Riksdagen.

 

 • Högre skatt för äldre: En särskild löneskatt på arbetsinkomster för personer över 65 år införs på 6,15 procent.
   
 • Jobbskatteavdraget trappas av: Personer som tjänar över 50 000 kronor i månaden får ett lägre avdrag och de som tjänar över 123 000 kronor per månad får inget avdrag alls.
   
 • Fler får betala statlig skatt när uppräkningen av gränsen för statlig skatt uteblir nästa år.
   
 • Lägre skatt för pensionärer genom att grundavdraget justeras.
   
 • Höjd bensinskatt med 48 öre per liter och höjd dieselskatt med 53 öre litern.
   
 • Slopat skatteavdrag för gåvor till ideell verksamhet.
   
 • Sänkt ROT-avdrag från 50 till 30 procent. Det maximala avdraget är dock fortfarande 50 000 kronor per person och år.
   
 • RUT-avdraget begränsas och går inte att göra för t.ex. matlagning och läxhjälp. Taket för RUT-avdraget halveras till 25 000 kronor per person och år (50 % av 50 000 kronor)
   
 • Nedsättningen av sociala avgifter för unga upphör den 1 juni
   
 • Skatt på sparande i kapitalförsäkring och på Investeringssparkonto (ISK) införs. Tidigare multiplicerades kapitalunderlaget med statslåneräntan för att räkna ut schablonintäkten (som beskattas med 30 procent). Nu multipliceras underlaget med statslåneräntan plus 0,75 procent. Dessutom ska schablonintäkten beräknas till lägst 1,25 procent.
   
 • Frimärken och en del andra posttjänster momsbefrias.
Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Oförändrad ränta från Riksbanken (-0,35 %) men en bank höjer boräntan!

1 minuts läsning

Stora risker att jaga inflation Idag skriver Andreas Cervenka i Svenska Dagbladet: ”I sin desperata jakt för att nå inflationsmålet har Riksbanken lyckats med konststycket att både pulvrisera förtroendet för just det målet och att utsätta Sveri...

Föregående artikel