Spara 10 000 kronor till jul

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Spara 10 000 kronor till jul

Julen kommer som bekant varje år (det är redan fullt med julpynt i butikerna) och vi spenderar i genomsnitt mellan 7 000 och 8 000 kronor på julfirandet. Det sämsta du kan göra är att låna till firandet - det bästa är att spara innan. Här följer några sista minuten tips om du inte kommit igång än.

Mat

 • Matlåda: 39 dagar kvar till jul. Lunch ute kostar cirka 90 kronor. Matlåda runt 20 kronor.
  >> Spara 70 kronor per dag = 2 700 kronor till jul.
   
 • Handla i en billig butik: En jämförelse visar att det går att spara 20 000 kronor per år för en familj på fyra genom att välja en billig butik. För exakt samma varor. 
  >> Spara 1 500 kronor i månaden = nästan 3 000 kronor till jul.

Se över dina Avtal

 • Bolån: Det är möjligt att du har ett bundet lån eller att ditt rörliga lån inte går att förhandla om just nu. Men om det går så kan du för varje miljon du lånar spara 300 kronor i månaden om du får ner din ränta från listräntan till snitträntan. För genomsnittsbostaden i Sverige kan det alltså bli uppåt 1 000 kronor per månad. (Jämför bankernas bolåneräntor räntor här >>)
  >> Spara nästan 2 000 kronor till jul.
   
 • Elavtal: Just nu kostar elen för mitt radhus mellan 742 och 1 148 kronor i månaden. Har du aldrig valt elavtal utan nöjt dig med det du fick när du flyttade kan du ha ett avtal som är upp till 60 procent dyrare än du behöver ha. (Jämför elpriser här >>)
  >> Spara mellan 800 och 1 300 kronor till jul.
   
 • Sälj dina prylar på vinden eller i källaren. Enligt Blocket har vi i genomsnitt prylar vi inte använder till ett värde av 20 000 kronor undanstoppade. Sälj några av dessa.
  >> Spara 2 000 kronor till jul. 
   
 • Ställ bilen. Jag som bor i Stockholm sparar 36 000 kronor om året genom att låta bilen stå och åka kommunalt. Det är 3 000 kronor i månaden. 
  >> Spara upp till 6 000 kronor till jul.
   
 • Säg upp onödiga prenumeranter: Har du några tidningar, ljudbokstjänst, streamingtjänst du kan säga upp eller pausa några månader?
  >> Spara 500 kronor till jul.


Lycka till med sparandet!

Jag gästade Aftonbladet morgon och pratade om detta förra veckan. Du ser klippet här: Så sparar du in 10 000 kronor innan julafton (4:54 min)

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så får du ihop pengar till kontantinsatsen (komplett guide)

11 minuters läsning

Det kan kännas hopplöst när du inser hur mycket pengar du behöver för att kunna köpa ett eget boende, men som tur är finns det en hel del du kan göra för att få ihop till kontantinsatsen. Vi ger dig tipsen du behöver för att kunna sm...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)