Sparekonomerna: Coronahöst på intåg – så tar du tag i ekonomin

Spara pengar /
Sparekonomerna: Coronahöst på intåg – så tar du tag i ekonomin

Förhandla ner bolånet, spara tusenlappar på billigare mat och satsa extra på bufferten. Inför en osäker höst i en värld som fortfarande präglas av pandemin är det läge att se över ekonomin ordentligt – här är ekonomernas bästa råd för hur du höststädar finanserna.

TT intervjuade vår sparekonom Christina Sahlberg och Avanzas sparekonom Johanna Kull om hur man minskar oron genom att se över sin ekonomi. Här följer deras tips.

Hösten är en nystart för många och just i år kan det finnas särskilt stora anledningar att över ekonomin. Rädsla för en andra virusvåg kombinerat med en osäker arbetsmarknad gör att många känner sig oroliga, berättar Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.

”I oroliga tider är det är extra viktigt att ta kontroll över det som går att kontrollera. Man kan inte påverka om man blir sjuk eller blir av med jobbet, men man kan påverka sina utgifter”, säger hon.

Enligt Johanna Kull, sparekonom på Avanza , är steg ett att skaffa sig överblick. Genom att gå igenom sina kontoutdrag från det senaste året och kategorisera utgifterna hittar man lätt onödiga utgifter. Utifrån det kan man sedan göra en budget för hösten och vintern.

”Konsumentverkets tjänst Budgetkalkylen är ett jättebra verktyg för det. Där kan man också jämföra sina utgifter med Konsumentverkets schablonkostnader, då ser man svart på vitt om det är någon kategori som svävar iväg”, säger hon.

Samtidigt kan man fundera på hur mycket man vill spara varje månad och lägga in det i budgeten direkt. Och för att kunna spara mer finns det flera knep att ta till.

”Det kan finnas mycket att spara på bolånen, för dem som har det. Genom att jämföra vad man betalar med andra bankers snitträntor ser man om man har en konkurrenskraftig ränta eller inte. Ibland kan det räcka med ett telefonsamtal för att få ner räntan, eller så får man fundera på att byta bank till en med lägre ränta”, säger Johanna Kull.

Samma sak gäller såväl försäkringar som elkostnader och mobilabonnemang. För att få det bästa priset är tricket att jämföra olika alternativ och ställa dem mot varandra. Det gäller allt i vardagen – även livsmedelsinköp.

”En familj kan spara ungefär runt 20 000 kronor per år beroende på vilken butik man handlar i. Handla hellre i en billigare butik än i den som är precis runt hörnet”, säger Christina Sahlberg.

Båda sparekonomerna betonar att det är viktigare än någonsin att ha en buffert just nu. Är man orolig över sin jobbsituation kan det vara en god idé att ansöka hos sin bank om att pausa amorteringen, och istället spara pengarna i en buffert.

”Om man inte behöver använda buffertkontot kan man amortera tillbaka allt sedan igen. Har man mycket pengar sparade på börsen men ingen buffert kan det istället vara ett bra tillfälle att sälja lite och stoppa in i en buffert eftersom börsen har gått upp nu”, säger Christina Sahlberg.

Hon rekommenderar att ha tre månaders utgifter sparade i en buffert, så att man klarar mat- och bostadskostnader om något skulle hända. Det är även läge att gå med i a-kassan om man inte redan är det.
”Det finns mycket att se över. Skriv en lista på det viktigaste och bestäm att du bockar av en sak i veckan så blir det inte överväldigande. Då har man en plan och jag tror att de flesta kommer att känna att ångesten går ner lite då”, säger Christina Sahlberg.


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Renault xgo luano camp acr85v3
  • Lägst årskostnad 13 382 kr
  • Högst årskostnad 13 382 kr
  • Att spara 0 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varningen: Minusränta på våra sparkonton.
Varningen: Minusränta på våra sparkonton.
Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.
Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.
Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el
Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin