Sparekonomerna: Coronahöst på intåg – så tar du tag i ekonomin

3 minuters läsning
Sparekonomerna: Coronahöst på intåg – så tar du tag i ekonomin

Förhandla ner bolånet, spara tusenlappar på billigare mat och satsa extra på bufferten. Inför en osäker höst i en värld som fortfarande präglas av pandemin är det läge att se över ekonomin ordentligt – här är ekonomernas bästa råd för hur du höststädar finanserna.

TT intervjuade vår sparekonom Christina Sahlberg och Avanzas sparekonom Johanna Kull om hur man minskar oron genom att se över sin ekonomi. Här följer deras tips.

Hösten är en nystart för många och just i år kan det finnas särskilt stora anledningar att över ekonomin. Rädsla för en andra virusvåg kombinerat med en osäker arbetsmarknad gör att många känner sig oroliga, berättar Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.

”I oroliga tider är det är extra viktigt att ta kontroll över det som går att kontrollera. Man kan inte påverka om man blir sjuk eller blir av med jobbet, men man kan påverka sina utgifter”, säger hon.

Enligt Johanna Kull, sparekonom på Avanza , är steg ett att skaffa sig överblick. Genom att gå igenom sina kontoutdrag från det senaste året och kategorisera utgifterna hittar man lätt onödiga utgifter. Utifrån det kan man sedan göra en budget för hösten och vintern.

”Konsumentverkets tjänst Budgetkalkylen är ett jättebra verktyg för det. Där kan man också jämföra sina utgifter med Konsumentverkets schablonkostnader, då ser man svart på vitt om det är någon kategori som svävar iväg”, säger hon.

Samtidigt kan man fundera på hur mycket man vill spara varje månad och lägga in det i budgeten direkt. Och för att kunna spara mer finns det flera knep att ta till.

”Det kan finnas mycket att spara på bolånen, för dem som har det. Genom att jämföra vad man betalar med andra bankers snitträntor ser man om man har en konkurrenskraftig ränta eller inte. Ibland kan det räcka med ett telefonsamtal för att få ner räntan, eller så får man fundera på att byta bank till en med lägre ränta”, säger Johanna Kull.

Samma sak gäller såväl försäkringar som elkostnader och mobilabonnemang. För att få det bästa priset är tricket att jämföra olika alternativ och ställa dem mot varandra. Det gäller allt i vardagen – även livsmedelsinköp.

”En familj kan spara ungefär runt 20 000 kronor per år beroende på vilken butik man handlar i. Handla hellre i en billigare butik än i den som är precis runt hörnet”, säger Christina Sahlberg.

Båda sparekonomerna betonar att det är viktigare än någonsin att ha en buffert just nu. Är man orolig över sin jobbsituation kan det vara en god idé att ansöka hos sin bank om att pausa amorteringen, och istället spara pengarna i en buffert.

”Om man inte behöver använda buffertkontot kan man amortera tillbaka allt sedan igen. Har man mycket pengar sparade på börsen men ingen buffert kan det istället vara ett bra tillfälle att sälja lite och stoppa in i en buffert eftersom börsen har gått upp nu”, säger Christina Sahlberg.

Hon rekommenderar att ha tre månaders utgifter sparade i en buffert, så att man klarar mat- och bostadskostnader om något skulle hända. Det är även läge att gå med i a-kassan om man inte redan är det.
”Det finns mycket att se över. Skriv en lista på det viktigaste och bestäm att du bockar av en sak i veckan så blir det inte överväldigande. Då har man en plan och jag tror att de flesta kommer att känna att ångesten går ner lite då”, säger Christina Sahlberg.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

I elområde 1 och 2 ökade spotpriserna med 138 procent under vecka 33

1 minuts läsning

Ökningen är från extremt låga nivåer I juli kostade en kilowattimme 2,4 öre i snitt på den nordiska elbörsen Nordpool vilket är, enligt elbolaget Bixia, det lägsta månadssnittpriset som uppmätts. De välfyllda vattenmagasinen...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)