Statlig inkomstskatt - brytpunkt och gräns 2025

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
(senast ändrad: ) Klocka 3 minuters läsning
Statlig inkomstskatt - brytpunkt och gräns 2025

Statlig inkomstskatt är en skatt som du som privatperson kan behöva betala, utöver den kommunala inkomstskatten. Den gäller bara om din beskattningsbara förvärvsinkomst överstiger en viss gräns, som bestäms av regeringen och justeras varje år. Här berättar vi mer om hur den statliga inkomstskatten fungerar och vem som behöver betala den.
 

Vad är statlig inkomstskatt?


Statlig inkomstskatt är en del av den totala inkomstbeskattningen i Sverige och betalas till staten utöver den kommunala inkomstskatten. Denna skatt gäller för personer som har en årsinkomst över en viss nivå. Tidigare var den statliga inkomstskatten progressiv med flera nivåer, men sedan 2020 finns endast en nivå: 20 procent på den del av den beskattningsbara inkomsten som överstiger brytpunkten.

Den statliga inkomstskatten baseras på din beskattningsbara inkomst, det vill säga inkomsten efter grundavdrag. Skiktgränsen är den nivå på beskattningsbar inkomst där den statliga skatten börjar tas ut. Brytpunkten visar vilken bruttoinkomst du behöver ha för att komma upp till skiktgränsen efter grundavdrag.

I Sverige består inkomstskatten totalt av två komponenter:

  • Kommunal inkomstskatt: Den kommunala inkomstskatten varierar beroende på kommun, men ligger generellt kring 29-34 procent av den beskattningsbara inkomsten.
  • Statlig inkomstskatt: Betalas endast av den som har en beskattningsbar årsinkomst över en viss gräns, och är 20 procent på den del som överstiger brytpunkten.

Exempel på hur statlig inkomstskatt beräknas:

Om du har en beskattningsbar inkomst på 700 000 kronor år 2025 betalar du kommunalskatt på hela beloppet och statlig inkomstskatt på det som överstiger brytpunkten (643 100 kr för personer under 66 år):

700 000 – 643 100 = 56 900 kr

20 % statlig skatt på 56 900 kr = 11 380 kr i statlig inkomstskatt
 

När betalar man statlig inkomstskatt?


Du betalar statlig inkomstskatt om din beskattningsbara förvärvsinkomst överstiger skiktgränsen, som för inkomståret 2025 är 625 800 kronor. Det motsvarar en bruttoinkomst (före grundavdrag) på cirka 643 100 kronor om du är under 66 år. På den del av inkomsten som överstiger skiktgränsen betalar du 20 procent i statlig inkomstskatt. Skiktgränsen räknas vanligtvis upp varje år med 2 procent plus inflation, om inte politikerna beslutar annat.
 

Skillnaden mellan bruttoinkomst och beskattningsbar inkomst


Bruttoinkomst: Inkomst före avdrag.

Beskattningsbar inkomst: Inkomst efter grundavdrag (och i vissa fall andra avdrag som pensionsförsäkring, resor, etc.).
 

Så påverkar grundavdraget den statliga skatten


Grundavdrag är ett automatiskt skatteavdrag som alla med inkomst får. Det innebär att en viss del av din inkomst är skattefri – du betalar alltså bara skatt på det som återstår efter att grundavdraget dragits bort.

Storleken på grundavdraget beror på hur mycket du tjänar och din ålder, men du behöver inte räkna ut det själv – Skatteverket gör det åt dig. När man pratar om brytpunkt för statlig inkomstskatt syftar man på den inkomst som återstår efter att grundavdraget dragits av. Det är först när din beskattningsbara inkomst passerar brytpunkten som du börjar betala statlig inkomstskatt.
 

Skiktgräns eller brytpunkt – vad är skillnaden?


Skiktgräns är den inkomstnivå som fastställs av regeringen och som avgör när statlig inkomstskatt börjar tas ut. För inkomståret 2025 är skiktgränsen 625 800 kronor.

Brytpunkt är den faktiska inkomst du kan ha innan du börjar betala statlig inkomstskatt, efter att grundavdraget har räknats bort.

Brytpunkten motsvarar den bruttoinkomst som ger en beskattningsbar inkomst lika med skiktgränsen efter grundavdrag. För inkomståret 2025 är brytpunkten 643 100 kronor för personer under 66 år och 733 200 kronor för personer som fyllt 66 år vid årets ingång. Det är först när din beskattningsbara inkomst överstiger brytpunkten som du börjar betala statlig inkomstskatt.
 

Statlig inkomstskatt för juridiska personer


Statlig inkomstskatt för juridiska personer, som aktiebolag, kallas ofta bolagsskatt och är en separat skatteform. Den ligger på 20,6 procent och är inte kopplad till inkomstnivåer som hos privatpersoner.
 

Fler lästips om skatter


Här kan du läsa om hur hög kommunalskatten, kyrkoskatten, bilskatten och fordonsskatten är.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Bilskatt – allt du behöver veta

Klocka 5 minuters läsning

Bilskatten är en årlig avgift som ägare till de flesta typer av motorfordon är skyldiga att betala. Men vad är egentligen syftet med den och varför måste du betala den? Här går vi igenom allt du behöver veta om bilskatten – hur den ber&au...

Föregående artikel
Elnätsavgifterna skjuter i höjden – vad betyder det för dig?
Klocka 2 minuters läsning