Stenskott – Så hanterar du en sprucken vindruta

Stenskott – Så hanterar du en sprucken vindruta

Stenskott är viktigt att åtgärda så fort som möjligt. Här får du tips på hur du går tillväga när oturen varit framme och glasrutan på bilen fått en spricka.

Stenskott


Stenskott kallas det när en liten sten fastnar i ett bildäck, slungas iväg från vägbanan och träffar ett annat fordon. Har du otur kan ett stenskott träffa bilens vindruta och leda till att glasrutan spricker. Du bör därför laga ett stenskott så fort som möjligt. Detta kommer att spara dig både tid och pengar.

Här kan du läsa mer om vad du behöver tänka på när du ska laga stenskott och hur du hantera en sprucken vindruta.
 

Laga stenskott direkt


Råkar du ut för ett stenskott är vårt bästa tips att boka en tid för att laga stenskottet direkt! Är din bil som lägst halvförsäkrad betalar du endast självrisken som vanligtvis ligger nånstans mellan 0-200 kronor. Lagar du inte stenskottet och vindrutan spricker måste du byta ut den, vilket istället kan ge dig en självrisk på 2 000 kronor eller mer.

Det är dock inte alla stenskott som går att laga. Om stenskottet går att laga eller inte beror bland annat på var på rutan stenskottet sitter, vilken storlek det har och hur länge det funnits. Om exempelvis stenskottet sitter i synfältet får det inte lagas eftersom lagningen kan ändra hur ljuset släpps in och därmed störa föraren. Sitter stenskottet mindre än 5 cm från kanten behöver också hela rutan bytas ut. Storleksmässigt är en riktlinje att stenskott på upp till 3 cm går att laga.
 

Använd stenskottsplåster tills rutan är lagad


För att undvika att skadan på glasrutan blir värre kan du sätta över ett stenskottsplåster tills att rutan är lagad. Stenskottsplåster kan du köpa hos bilglasfirmor såsom Ryds Bilglas och Carglass.
 

Går stenskott att laga själv?


Ja, det går att laga stenskott själv men det är inget som rekommenderas. För att laga ett stenskott säkert behöver man använda sig av specialverktyg och ha kunskap om vad man gör. Ett stenskott som inte blir lagat på ett korrekt sätt går inte att laga igen utan du riskerar att behöva byta ut hela rutan om något går snett. Det bästa är att lämna över uppdraget till proffsen!
 

Så lagas ett stenskott


Ett stenskott lagas genom att man använder en diamantborr för att borra i skadan. Därefter fylls hålet med en speciell vätska. När vätskan har stelnat slipas och poleras ytan för att bli slät igen. Reparationen tar ungefär en halvtimme och ofta bjuds det på kaffe i verkstaden medan du väntar.
 

Stenskott och besiktning


Ett större stenskott i synfältet vid besiktning kommer att få en anmärkning. Detsamma gäller om stenskottet sitter vid torkarbladen. Får du totalt fyra anmärkningar kommer bilen att bli underkänd vid besiktningen. Får du fem anmärkningar måste du göra en efterkontroll och då ska alla fel vara åtgärdade.
 

Undvik stenskott med våra tips


Stenskott är vanligast att få på våren när grus och småsten fastnar i däckens mönsterdjup och sedan skjuts iväg mot bilar som kör bakom. Ett effektivt sätt för att undvika stenskott är genom att hålla bra avstånd till bilen framför. Detta bör du framförallt tänka på om du kör på en grusväg. Du kan även få stenskott av mötande bilar och därför kan det ibland vara värt att sänka hastigheten om du får möte.
 

Halv- och helförsäkring täcker stenskott


Halv- och helförsäkring täcker när din vind-, sido- eller bakruta skadas av ett stenskott. Det du bör tänka på är att självrisken oftast är bra mycket mindre för att laga ett stenskott än för att byta ut hela vindrutan. Laga därför stenskottet innan det utvecklas till en spricka och glöm inte att kolla upp din bilförsäkring för att se så du har ett bra skydd innan du ger dig ut på vägarna.

Läst klart? Dags att jämföra bilförsäkring!

Jämför bilförsäkringar och hitta en bra försäkring för din bil.

ABC123

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Annuitetslån – Allt du behöver veta

1 minuts läsning

Vad innebär annuitetslån? Är det sämre eller bättre än rak amortering? Och vad händer om du har ett annuitetslån och räntan ändras? Här får du svar på alla dina frågor så att du kan ta ett välgrundat beslut...

Föregående artikel
Räntehöjning - så påverkas ditt bolån
1 minuts läsning