Sveriges lägsta försäkrings-premier hittar du på Gotland!

Sveriges lägsta försäkrings-premier hittar du på Gotland!

Det kan skilja flera tusen kronor mellan vad det kostar att försäkra din bil om du bor på Gotland, i Stockholm eller i Kalmar. Skadehistorik, parkering och bilens värde påverkar.


Det skiljer 2661 kronor per år mellan länet med högst premie och det med lägst premie (StockholmGotland).

Stockholm kommer i topp på listan över höga bilförsäkringspremier. I genomsnitt kostar det 5909 kronor per år att försäkra sin bil i Stockholm. På andra plats hittar vi Västra Götaland, 4966 kronor, följt av Skåne, 4823 kronor.

I botten på listan hittar vi Gotland, 3248 kronor, Västernorrland, 3951 kronor, och Västerbotten, 4038 kronor, med de lägsta genomsnittliga premierna för bilförsäkringar.

5909 kr Stockholm
4966 kr Västra Götaland
4823 kr Skåne
4631 kr Skåne
4612 kr Jönköping
4560 kr Östergötland
4517 kr Örebro
4418 kr Västmanland
4354 kr Jämtland
4345 kr Halland
4342 kr Värmland
4309 kr Södermanland
4282 kr Kronoberg
4192 kr Dalarna
4180 kr Kalmar
4113 kr Norrbotten
4093 kr Blekinge
4038 kr Gävleborg
4038 kr Västerbotten
3951 kr Västernorrland
3248 kr Gotland
 

Det skiljer 3243 kronor per år mellan kommunen med högst bilförsäkringspremie och den med lägst premie (BotkyrkaGotland).

Botkyrka toppar listan med en genomsnittlig försäkringspremie på 6491 kronor per år följt av Stockholms kommun med 6345 kronor.

I botten på listan över Sverige kommuner, med lägst genomsnittliga bilförsäkringspremier, finns Gotland, 3248 kronor, följt av Tidaholm, 3304 kronor.

Malmö, Göteborg och Stockholm ligger alla på topp tio för höga genomsnittliga bilförsäkringspremier.

Resultatet förklaras bland annat av bilens värde, hur bilen parkeras och skadehistorik

  • Bilens värde: Dyrare bilar kostar generellt mer att försäkra än bilar med lägre värde. Det kan finnas fler dyra bilar i län/kommuner med högre premier än i län/kommuner med lägre premie.
  • Parkering: Det är dyrare att försäkra en bil som man parkerar på gatan än en bil som parkeras i ett garage. Rabatt ges ofta på försäkringen om man har ett eget låst garage eller parkeringsplats på tomten.
  • Skadestatistik: Större risk för stöld och skadegörelse ger högre försäkringspremier.


Innehållet och villkoren är viktiga!


Premien och villkoren för bilförsäkringar skiljer sig så pass mycket åt mellan försäkringsbolagen att en jämförelse ofta lönar sig för privatekonomin och samtidigt kan förbättra skyddet om olyckan skulle vara framme. Ofta kan ett försäkringsbolag vara prisvärt för en person och/eller bilmodell, samtidigt som det inte är lika prisvärt för en annan bilmodell eller person.
När du väljer försäkring är det viktigt att du inte enbart fokuserar på priset utan även jämför innehållet i bilförsäkringen. T ex kan självriskerna på de olika momenten i försäkringen variera, liksom villkoren för maskinskada. Ibland kan en dyrare försäkring därför vara motiverad.
 

Jämför bilförsäkring och byt idag!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Vilka företag i Sverige är bäst respektive sämst för kvinnor att göra karriär i?

2 minuters läsning

AllBright-rapporten har granskat börsens 254 bolag AllBright-rapporten rankar Stockholmsbörsens bolag för att visa vilka som är bäst respektive sämst när det kommer till att befordra kvinnor. Visste ni följande om kvinnor i börsbolagen? 1...

Föregående artikel