Trots ökad skuld är 9 av 10 svenskar kreditvärdiga

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån /
1 minuts läsning
Trots ökad skuld är 9 av 10 svenskar kreditvärdiga

77 procent av svenskarna har ett utmärkt eller mycket bra kreditbetyg. Sämst är Stockholmarna och bäst är Smålänningarna.


Svenskarnas skulder har ökat snabbt och är idag på historiska nivåer och även höga i internationell jämförelse

I genomsnitt har svensken 170 procent av sin årslön i lån. Att detta oroar våra politiker är tydligt när amorteringskrav, fastighetsskatt och ränteavdrag diskuteras flitigt. Men positivt är att idag har 77 procent av befolkningen ett utmärkt eller mycket bra kreditbetyg.

För nio år sedan var siffran densamma men skillnaden är att fler har gått från en 4:a (mycket bra) till en 5:a (utmärkt)

Kreditupplysningsföretaget UC:s sammanställning av svenskarnas kreditvärdighet visar betalningsförmåga och betalningsvilja. Kreditbetyget från UC uppdateras regelbundet och handlar om betalningsanmärkningar och aktuella skulder hos kronofogden som sammanvägts med personernas inkomster, innehav av fastigheter och bostäder. Även civilstånd eller om man är pensionär har betydelse.

Kvinnor marginellt bättre betyg än männen

Medelbetyget för kvinnor är 4,13 medan männen har 4.04 i medelbetyg. Roland Sigbladh, marknadschef på UC, säger till Dagens Nyheter att skillnaden visar att kvinnor är något mer försiktiga när det kommer till att ta lån.

Sämst i klassen = Stockholmarna

Och det är just i Stockholm som priserna på bostäder och storleken på genomsnittslånet hör till de högsta i landet. Enligt Roland Sigbladh är förklaring till Stockholms låga betyg att inflyttningen är så stor till regionen (ofta personer med ingen eller liten inkomst) och att många som bor i Stockholm tar sms- eller blanco lån och får problem att betala tillbaka. Bäst i klassen är smålänningarna med inte mindre än fyra smålandskommuner som tar sig in bland de fem som har bäst medelbetyg i landet.

Bästa kreditbetyget. med störst andel "Utmärkt" har:
 

Post nr Postort Andel i % boende i postnumret som har betyget "Utmärkt"
564 34 Bankeryd 81,8 %
587 39 Linköping 81,0 %
554 49 Jönköping 80,7 %
471 30 Skärhamn 78,8 %
598 32 Vimmerby 78,3 %


Svagast kreditbetyg, med störst andel "Svag" har:
 

Post nr Postort Andel i % boende i postnumret som har betyget "Svag"
126 30 Hägersten 57,4 %
141 75 Kungens Kurva 34,5 %
148 32 Ösmo 29,0 %
644 33 Torshälla 26,8 %
145 53 Norsborg 26,8 %

(Källa: uc.se)

 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Använd skattekontot som sparkonto och få 0,8 % i ränta!

2 minuters läsning

Underskott på skattekontot (kvarskatt) = ränta 1,25 procent (16,25 % efter förfallodagen) Alla som ska betala någon form av skatt eller avgift till Skatteverket tilldelas ett skattekonto. Här sammanställs bl.a. dina skatteinbetal­ningar, din preliminä...

Föregående artikel