Vad har du gjort och vad har du kvar? Tusenlappar att spara!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Vad har du gjort och vad har du kvar? Tusenlappar att spara!

Vare sig du har följt vår ekonomiskolan slaviskt eller bara då och då tittat in här och läst lite - bra jobbat! Det svåraste med att ta tag i sin privatekonomi är att komma igång. Att göra nåt. Och det har du gjort.

Du behöver inte göra allt samtidigt. Gör du en eller två saker har du förbättrat din ekonomi rejält. Så vare sig du har gått igenom hela skolan eller inte kommit igång ännu så kommer här en långsiktig checklista som du kan gå igenom i din egen takt. Gå gärna tillbaka till de olika delarnas checklista för att påminna dig om vad du behöver göra.

Del 1: Gör en budget. Din budget är grunden för allt annat. Du behöver se din ekonomi svart på vitt för att kunna göra förändringar. Du behöver inget fint dokument eller en app. Ett papper med två spalter räcker gott. 

Del 2: Se över dina inkomster. Kan du göra något för att få upp dem? Löneförhandla? Skaffa extra inkomster? Deklarera mer aktivt?

Del 3: Se över dina utgifter. Vill du fortsätta att spendera dina pengar som du gör? Börja med att se över alla dina avtal och abonnemang. Fortsätt sedan med andra kostnader såsom mat, transport och kläder.

Del 4: Tankevurpor. Gå igenom den här delen som förklarar varför vi beter oss som vi gör när vi fattar ekonomiska beslut. Känner du igen dig? Kan du göra något för att undgå att “falla dit” nästa gång?

Del 5: Skaffa ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti. Sätt upp en autogiroöverföring från ditt lönekonto varje månad så har du början till en buffert.

Del 6: Öppna ett investeringssparkonto (ISK) och välj två globala indexfonder. Sätt upp en autogiroöverföring från ditt lönekonto varje månad så har du ett långsiktigt sparande.
 
Del 7: Nu är det dags att se över dina försäkringar. Har du de försäkringar du behöver? Och till rätt pris?

Del 8: Ditt bolån. Är det dags att ta tillbaka den där ränterabatten som har gått ut eller ska du ta ett nytt lån? Du ska inte betala listräntan!

Del 9: Har du privatlån ska du nu fundera på om du kan få ner räntekostnaden för dem genom att byta bank. Eller kan du kanske lägga upp en snabbare återbetalningsplan?

Steg 10: Nu är det dags att en gång för alla se över din pension. Gå in på minpension.se och sätt dig in i hur just din pension ser ut. Börja med premiepensionen. Kanske ska du byta till AP7 Såfa? Ta sedan tag i tjänstepensionen. Och till sist din privata pension.

Del 11: Gå igenom den sista delen av ekonomiskolan och fundera över om du borde starta ett sparande inför studier, skriva ett samboavtal, sätta upp ett sparande till ditt barn eller skriva ett testamente. Gör en lista och bocka av en sak i taget.

Du har nu gått igenom hela din ekonomi. Vare sig det tog en månad eller ett år (eller om du just har startat) har du nu lagt grunden för ett friskare, friare, roligare och rikare liv. Ett liv där du har kontroll över din ekonomi – inte ett liv där din ekonomi styr dig. Det är dags att fira. På riktigt! Fira alla tusenlappar du har sparat och fira att du nu har kontroll. 

Du har fixat din privatekonomi!

Du hittar hela ekonomiskolan här: Compricers ekonomiskola.

Mer information runt de olika stegen i ekonomiskolan hittar du också i boken: "Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv" som du hittar här: Adlibris. Finns även som ljudbok.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Vilka Investmentbolag inom aktiemarknaden är att rekommendera om jag ska börja investera?

1 minuts läsning

Wallenbergarnas Investor är Sveriges största investmentbolag och också det mest ägda. Det är en bra start som ger bred exponering mot några av Sveriges största klenoder såsom SEB, Atlas Copco, Ericsson och Electrolux med flera. Dessutom har Investor en r...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)