Vad ska du göra med din skatteåterbäring?

Sharon Lavie
Sharon Lavie
5 minuters läsning
Vad ska du göra med din skatteåterbäring?

Deklarerade du digitalt senast den 30 mars utan att ändra eller lägga till något? Då ska du ha fått din skatteåterbäring i början av april. Om du däremot planerar att göra ändringar i deklarationen eller avdrag kommer pengarna i stället i början av juni.

Pengarna kan vara ett efterlängtat tillskott i vardagsekonomin för vissa medan andra kanske hellre väljer att använda pengarna till renovering eller för att fylla på semesterkassan. För somliga kan skatteåterbäringen bli en stor summa pengar vilket man inte helt säkert vet hur man bäst ska hantera. Här har Sharon Lavie, Sparekonom SAVR, samlat några förslag som du kan överväga:
 

Låt pengarna bli din buffert


Bufferten är det viktigaste sparandet och kan liknas vid en krockkudde för din ekonomi. Det är viktigt att ha ett lättillgängligt sparande som kan hjälpa dig att klara av plötsliga händelser såsom sjukdom, arbetslöshet eller en bil som behöver lagas på verkstaden. Även du med hög inkomst behöver en buffert, speciellt om dina fasta utgifter är höga. Har du en ojämn inkomst kan din ekonomi vara extra känslig för oväntade kostnader men även du med stadig inkomst måste ta lite höjd.

Hur stor buffert du behöver beror på hur många ni är i hushållet, om du äger ditt boende eller hyr, om du äger en bil som du använder till vardags eller om du har lån. Har du ingen buffert sedan tidigare är det detta alternativ du ska satsa på. För att pengarna tillgängliga och säkra bör du ha ditt buffertsparande på ett sparkonto med insättningsgaranti och fria uttag. Även om pengarna i dagens ränteläge och med inflation inte ger någon avkastning och på sikt faktiskt tappar i värde, finns det ingen risk att merparten försvinner i ett börsfall.
 

Låt pengarna befria dig från dina lån


Använd din återbäring till att betala av dina lån och krediter. Mindre lån och kortkrediter har ofta höga räntor. Det kan innebära att en betydlig del av din månadsbudget går till att betala amorteringar och räntor som sedan tvingar dig att utnyttja kreditutrymmet igen. Det kan lätt bli en ond cirkel. Genom att betala av någon eller några av dessa smålån och krediter får du mer pengar över varje månad till att göra annat, du sänker även den totala räntekostnaden och stärker uthålligheten i din ekonomi. Genom att dina månadskostnader för lån och krediter minskar, blir det mer pengar kvar i plånboken varje månad, vilket om du vill, kan ge dig en möjlighet till att unna dig något extra då och då.

Börja med att betala av din dyraste kredit eller lån, det är den av dina lån och krediter har högst ränta och avgifter. Se bara upp med att bli för ivrig. Om du endast har studielån kan du gott låta dem vänta till sist och se över andra ändamål för dina pengar. Under 2022 är studielånet helt räntefritt, och har de senaste åren legat på en extremt låg nivå. Istället för att betala av studielånet kan det faktiskt vara förmånligare att placera pengarna på annat sätt.
 

Amortera ditt bolån


Boendekostnaderna är en av de största posterna för de flesta hushåll. När du amorterar betalar du ju egentligen in till dig själv eftersom du då äger en större andel av din bostad. En annan fördel är att du genom att amortera betalar mindre ränta när lånet sjunker och du blir mindre känslig för räntehöjningar. Lyckas du få ner belåningsgraden under 70 procent kan du halvera dina kommande månadsamorteringar, det kan bli en rejäl skillnad i vardagen samtidigt som du sänker sårbarheten i din ekonomi som helhet.
 

Låt pengarna växa


Kan din återbäring vara ett efterlängtat startskott för ett långsiktigt sparande? Vill du se dina pengar växa kan det vara klokt att placera dem på börsen. Genom att investera i fonder kan även du som inte har speciellt intresse för börsen och placeringar få pengarna att jobba för dig genom ränta på ränta-effekten. Är du nybörjare kan du välja breda indexfonder som placerar pengarna i olika branscher och länder för en så god spridning som möjligt. Tänk också på att särskilt titta på fondavgiften eftersom den på sikt kan kosta dig en stor del av avkastningen när du sparar under många år. Som riktmärke bör exempelvis fondavgiften för en indexfond inte överstiga 0,4 procent. Kom ihåg att börsen kan gå upp och ner även om det historiskt och över tid har gett en avkastning på 7–8 procent per år. Därför är det klokast att låta pengarna vara och inte försöka tajma marknaden och hoppa in och ur ditt sparande. Var tydlig med att definiera vad pengarna ska användas till. Kanske drömmer du om en motorcykel, att köpa ett sommarhus utomlands eller spara till barnen – med ett tydligt mål känns det roligare att spara. Kommer du på att pengarna kan behövas i närtid är det bättre att ha dom på ett vanligt sparkonto. Har du fått en mindre summa i återbäring kan du använda det som din första insättning. Fortsätt din nya vana genom att skapa ett månadssparande från ditt konto i samband med lön.
 

Njut!


Att spara för endast sparandets skull är inte speciellt roligt. Glöm därför inte bort att njuta av dina pengar om du har möjlighet. Även om du väljer någon av förslagen ovan är det inte fel att använda lite av pengarna du har fått i återbäring till något speciellt. Är din ekonomi redan stark och trygg eller åtminstone en bra bit på väg dit, kan återbäringen ge dig möjlighet att förverkliga en liten dröm idag. Är du en av dem som mår dåligt när de använder sina egna pengar för något det inte absolut behöver kan det underlätta om du bestämmer dig för en viss summa och ändamål. Det finns inget tråkigare än att pengarna bara rinner mellan fingrarna utan att ge dig glädje. Vanan av att vara klok och förståndig med sina pengar går att kombinera med att även unna sig ibland. För en person kan det vara lyxiga råvaror till en fin middag för en annan en efterlängtad resa med en vän. Vad din guldkant i tillvaron är bestämmer bara du.

Sharon Lavie

Om skribenten

Sharon Lavie, Sparekonom Schibsted

Sharon Lavie är sparekonom på Schibsted-bolagen Hypoteket, Lendo, Kreddy, Insurello och SAVR och har jobbat med privatekonomi och konsumenträtt i 19 år. Med lång erfarenhet av arbete på Konsumentverket och dessförinnan som både budget-och skuldrådgivare och konsumentvägledare är hennes ambition att kunna hjälpa dig fatta kloka beslut kring din ekonomi och stärka dina konsumentkunskaper.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så mycket får barn i månadspeng - siffror från tre banker

2 minuters läsning

Viktigast att lära barnen om pengar Att lära ditt barn om pengar anser jag vara viktigare än att spara pengar till ditt barn. Låt barnet vara delaktigt i ekonomiska beslut, visa barnet hur det fungerar att köpa saker, berätta om lån och ränta och om inkomster och utgifter. Självkl...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)