Vår plånbok påverkas av valet…

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
2 minuters läsning
Vår plånbok påverkas av valet…

…men hur är än så länge svårt att svara på. Valresultatet kräver nu tuffa förhandlingar och det blir inte helt lätt för Stefan Löfven att bilda en handlingskraftig regering.


En budget ska tas fram som sedan ska få stöd i riksdagen. Tvistefrågorna är många och plånboksfrågorna har inte stått högst på dagordningen i valet för det rödgröna blocket. Men vad kan vi ana redan nu?

Höjd skatt

Socialdemokraterna vill trappa ner jobbskatteavdraget och höja skatten på löner över 60 000 kronor i månaden. Det innebär en höjd marginalskatt på över 61 procent. Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill höja skatten även för lägre inkomster än så vilket kan höja skatten även för de som tjänar 30 000 och 40 000 kronor.

Höjd a-kassa

Alla partier förutom Moderaterna vill höja a-kassan. Får socialdemokraterna igenom sitt förslag innebär det ett lyft på maximalt 3500 kronor i månaden för den som har en inkomst upp till inkomsttaket.

Skatt på pension

Skatten på pension kan bli lägre för de med lägst pension. Socialdemokraterna vill ta bort gapet mellan de som förvärvsarbetar och de som får garantipension. Även Sverigedemokraterna vill ha sänkt skatt för pension så sannolikheten är hög för att detta kommer att bli verklighet.

Barnfamiljer

De flesta partier har utlovat ett höjt studielån/studiebidrag.  Barnfamiljer kan förvänta sig ett höjt barnbidrag och högre underhållsstöd. Ett höjt underhållsstöd kan tyckas vara på tiden – det har endast höjts med 100 kronor på 20 år enligt svd.se.

Rutavdraget

Rut-avdraget splittrar de rödgröna där socialdemokraterna vill halvera avdraget. Miljöpartiet kan tänka sig en utökning samtidigt som Vänsterpartiet vill ta bort rut-avdraget helt.

Krogmoms

Det kan bli höjd krogmoms och höjd bensinskatt men även detta är en röd-grön tvistefråga.

Amorteringskrav

Amorteringskrav är något som inte har diskuterats i någon större utsträckning i valrörelsen. Det finansiella stabiliseringsrådet (Riksbanken, Finansinspektionen, Riksgälden och regeringen) kommer att presentera ett förslag i november. Troligt är att de nya amorteringskraven inte bara kommer att gälla för nya lån utan även påverka de befintliga bostadslånen.

”Om ekonomin tillåter”

Den 17 november läggs höstbudgeten och då får vi veta vilka av de reformer som utlovades i valrörelsen som också blev verklighet. Och som Frida Andersson skriver i artikeln ”Här är valets vinnare och förlorare” på svd.se så ska vi ha i åtanke att tillägget ”om ekonomin tillåter” var vida använt i valrörelsen.

Så här svarade partierna på våra plånboksfrågor i somras >>

Så påverkar din månadskostnad av ändrade amorteringskrav och ränteavdrag >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Spara över 8000 kronor genom att jämföra bilförsäkring...

1 minuts läsning

Bättre innehåll kan förklara prisskillnader men oftast är det skadestatistik och vilken kundgrupp försäkringsbolaget fokuserar på som förklarar skillnaderna. Premier mellan 16 372 kronor och 7 836 för en helförsäkring på en tre &...

Föregående artikel