Vårbudgeten – hur påverkar den vår plånbok?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
2 minuters läsning
Vårbudgeten – hur påverkar den vår plånbok?

Klockan 8 i morse släpptes regeringens vårändringsbudget. Budgeten har stort fokus på satsningar för att integrera nyanlända i svenska samhället men även några förändringar för vår privatekonomi fanns med.

 

Nya Rut-avdrag

Redan nu gäller en minskning av Rut-avdragets storlek. Vi får fortfarande dra av 50 procent av arbetskostnaden för hushållsnära tjänster men upp till ett maxbelopp på 25 000 kronor, tidigare 50 000 kronor. För de över 65 år gäller fortfarande 50 000 kronor i maximalt Rut-avdrag. Totalt för Rut- och Rot-avdrag gäller 50 000 kronor per person.

 

Nytt från och med 1 augusti 2016:

  • IT-tjänster: Rätt till Rut-avdrag för installation, reparation och underhåll av IT-utrustning i bostaden
  • Flytt-tjänster: Rätt till Rut-avdrag för flyttkostnad och flyttstädning
  • Utökat Rut-avdrag för trädgårdstjänster: Tidigare ingick häck och gräsklippning samt krattning och ogräsrensning. Nu ingår även beskärning och borttagande av träd och buskar.

Nytt från och med 1 januari 2017

  • Rut-avdrag för reparation och underhåll av vitvaror i hemmet

 

Vårändringsbudgeten innehöll även några andra punkter som kan komma att påverka vår plånbok:

  • En ny skatt på kemikalier i elektronik och vitvaror införs. Motivet är att minska förekomsten av eller risken för exponering och spridning av miljö- och hälsofarliga ämnen från olika varugrupper. Beräkningar säger att ett kylskåp kan komma att bli 300 kronor dyrare och en mobiltelefon 16 kronor dyrare.
  • Momsen på mindre reparationer sänks från 25 procent till 12 procent. Det handlar om reparation av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hemtextilier.
  • Gränsen för när man betalar statlig skatt räknas inte upp med lika mycket som den brukar. Detta innebär att fler kommer att betala statlig skatt.
  • Nollränta på skattekontot. I dessa tider med dåliga ränta på sparkontot har det blivit mer populärt att spara pengar på skattekontot. Skattekontot ger oss motsvarande 0,8 procent i ränta men från och med 1 januari 2017 kommer alltså räntan att sänkas till 0 procent. Regeringen säger sig spara 730 miljoner kronor på detta under nästa år.

Har du pengar sparade på skattekontot får du alltså fortsatt ränta under 2016 men du bör hitta ett nytt sparande nästa år. Är det pengar som du behöver inom några år rekommenderar jag ett sparkonto med ränta. Det finns idag nio nischbanker som erbjuder över 0,7 procent i ränta med insättningsgaranti.

 

Vad händer nu?

I eftermiddag hålls en budgetdebatt i Riksdagen och de andra partierna kommer att lägga enskilda motförslag, så kallade vårmotioner. Efter det väntas regeringen kunna samla tillräckligt med stöd i riksdagen för sin budget.

 

Här kan du se inslag från Aftonbladet TV imorse där jag pratar om vårbudgeten: http://tv.aftonbladet.se/abtv/articles/118349

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Vad är en indexfond? Är de bra att investera i?

2 minuters läsning

Vad är en indexfond? En indexfond är en fond som passivt skuggar utvecklingen på en aktiemarknad. Fonden köper samma andel av varje aktie som aktien har i det index som fonden har valt att följa. Avgifter? Eftersom förvaltningen av en indexfond i hög...

Föregående artikel