Vårbudgeten 2020 är en krisbudget: Så påverkar den din privatekonomi

Privatekonomi /
2 minuters läsning
Vårbudgeten 2020 är en krisbudget: Så påverkar den din privatekonomi

Högre ersättning från a-kassan och nästan bibehållen lön trots lägre arbetstid är två åtgärder i regeringens vårbudget.

I onsdags (15/4) presenterade finansministern Magdalena Andersson regeringens vårändringsbudget. “Det är en coronabudget” sa finansministern i morgonstudion i SVT. Regeringen satsar 107 miljarder kronor på olika åtgärder som höjd a-kassa, borttagen karensdag och korttidspermitteringar.

Innehållet i budgeten bygger på överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna och många av åtgärderna är inriktade på att lindra virusets effekter på samhällsekonomin. Följande punkter kan komma att påverka din ekonomi:

Mer stöd till dig om du blir av med jobbet. 

 • Det lägsta beloppet som du kan få från a-kassan vid arbetslöshet höjs tillfälligt från 365 till 510 kronor per dag.
   
 • Taket i a-kassan höjs tillfälligt från 900 till 1 200 kronor per dag de första 100 dagarna. 
   
 • Kravet på hur länge du behöver ha varit medlem i a-kassan för att få full ersättning sänks från 12 månader till 3 månader. Detta betyder att fler kan gå med i a-kassan nu och har då ett skydd redan om 3 månader om de skulle bli av med jobbet.
   
 • Arbetsvillkoret, hur många timmar du måste ha arbetat för ersättning, sänks från 80 till 60 timmar i månaden under 6 månader. De första 6 karensdagarna slopas också.


Korttidspermitteringar

Företag kan minska personalens arbetstid och få en stor del av lönen betald av staten (upp till 75 procent av lönekostnaden). För dig som anställd betyder det att du kan gå ned 20, 40 eller 60 procent (förslag finns för att öka detta till 80 procent) och behålla 90 procent av lönen. Företagets lönekostnad minskar med upp till hälften. Detta görs för att välfungerande företag som drabbas hårt just nu ska slippa göra stora uppsägningar. Reglerna gäller under 2020.

Karensdagen slopas

Normalt får man ingen sjuklön under sin första sjukdag men nu ändras dom reglerna genom att staten ersätter anställda med 700 kronor den första sjukdagen. Detta gäller anställda, företagare, personer med a-kassa och personer i olika arbetsmarknadspolitiska program fram till slutet av maj i år. Staten tar också över kostnaden för sjuklöner under april och maj.

Ytterligare åtgärder i budgeten:

 • En heltidsstudent fick tidigare maximalt tjäna 91 624 kronor per år utan att studiemedlet skulle minskas. Nu tas det taket bort. Anledningen är att man vill att tex vårdstudenter ska kunna hjälpa till i vården under krisen utan att riskera sänkta studiemedel.
   
 • 180 miljoner har avsatts för att stärka kommunernas möjligheter till att skapa sommarjobb för ungdomar.
   
 • Stödet för att starta eget företag förlängs från sex till tolv månader under 2020.
   
 • Maxtiden för hur länge man kan ha kvar ett statligt subventionerat jobb såsom extratjänster, introduktionsjobb och nystartsjobb förlängs med 12 månader.


Lästips:
Inkomstförsäkring och a-kassa - detta gäller!

Regeringen gör det lättare att få a-kassa

Alla kan slippa amorteringskravet på bolån


Skriven av: Christina Sahlberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.sahlberg@compricer.se​​

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Få ner dina utgifter

5 minuters läsning

Du kan nämligen spara pengar genom att bestämma dig för att tex inte åka på den där semesterresan, inte köpa en ny jacka i år och inte äta lunch med kompisarna på fredag. Eller så bestämmer du dig för att du vill göra alla...

Föregående artikel