Vid vilka köp kan det tas en UC på mig?

Magnus Hjelmér
Magnus Hjelmér
1 minuts läsning
Vid vilka köp kan det tas en UC på mig?

Att ha många UCs är ju inte så bra har jag hört - men när tas det UCs? Lån förstår jag men elavtal? Mobilavtal? Tack!

Hej!
En kreditupplysning får bara göras om det finns legitima behov till det. Det här innebär att du behöver ha ingått eller ska ingå ett kreditavtal med ett företag, alternativt att ett företag av annan anledning ska göra en ekonomisk riskbedömning av din privatekonomi.

Det kan exempelvis handla om att du vill dela upp en betalning för en vara eller tjänst, att du ska hyra en lägenhet eller låna till ett bilköp. Elavtal och mobilavtal är exempel på tjänster som du oftast betalar i efterskott vilket gör att bolagen vill ha koll på hur du har skött dina tidigare betalningar, innan ni ingår avtal, som en sorts trygghet.

Den som är ansvarig för att säkerställa att det finns ett legitimt behov är de så kallade kreditupplysningsföretagen, det vill säga de som lämnar ut kreditupplysningar. Med det här som bakgrund så är det lite svårt att ge ett mer specifikt svar. Om du upplever att kreditprövningen inte varit nödvändig så kan man anmäla detta hos kreditupplysningsföretagen så de får redogöra sin ståndpunkt i frågan.

Svaret på vår läsares fråga är skrivet av Magnus Hjelmér, Vardagsekonom ICA Banken och expert i Compricers Expertpanel

Magnus Hjelmér

Om skribenten

Magnus Hjelmér, Vardagsekonom ICA Banken

Magnus Hjelmér är ICA Bankens vardagsekonom. Han är specialiserad på privatpersoners vardagsekonomiska frågeställningar inom bland annat sparande, konsumtion och lån. Tidigare har Magnus bland annat arbetat som vd för Unga Aktiesparare.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

10 sätt som sänker din bolåneränta

1 minuts läsning

Känner du igen dig i känslan av att hela din lön försvinner direkt när dina fasta boendekostnader är betalda? Oavsett om du ska köpa en ny bostad eller helt enkelt tycker att du betalar för mycket i ränta på bolånet, kan det vara läge ...

Föregående artikel
Fast eller rörligt elpris - Vad är bäst?
1 minuts läsning