Dan Adolphson Björck

Pensionsekonom AMF

Dan Adolphson Björck
Dan Adolphson Björck är pensionsekonom på AMF och arbetar för att sprida kunskap om hur man kan göra det bästa möjliga av sin pension. Dan har jobbat i mer än 15 år på pensionsområdet som bl.a. pensionsekonom, föreläsare och med affärsrelationer. Han har en Magisterexamen i statsvetenskap med studier i nationalekonomi och juridik samt diplomerad livförsäkringsrådgivare vid IFU.
Här på Compricer svarar han på frågor om pension och ger tips om hur du kan förbättra din privatekonomi.

Utbildning


Magisterexamen i statsvetenskap med studier i nationalekonomi och juridik samt diplomerad livförsäkringsrådgivare vid IFU.

Karriär


Dan har jobbar i mer än 15 år på pensionsområdet som bl.a. pensionsekonom, föreläsare och med affärsrelationer.

Tre snabba frågor


1. Varför började du arbeta med privatekonomi?
- Många tycker att privatekonomi är rena sömnpillret och mitt intresse kommer nog delvis av detta. Men man behöver inte kunna allt för att ta makten över sin ekonomi. Jag närs av att förenkla pensionsfrågan och att avdramatisera privatekonomiska beslut.

2. Vad skulle du göra med pengarna om du vann en miljon kronor?
- Jag skulle köpa en ny bergvärmepump, amortera på bolån och köpa billiga indexfonder. I den ordningen.

3. Vilket är ditt absolut bästa spartips?
För många är pensionen den viktigaste delen av förmögenheten vid sidan om bostaden. Självklart är det viktigt hur pensionen byggs upp samt när och hur den betalas ut. Ta reda på hur pensionen förvaltas, både din tjänstepension, din premiepension och eventuella privata pension. Kolla upp villkor, avgifter och placeringsval i emellanåt. För många är det en viktigare plånboksfråga än att jaga lägsta pris på hemförsäkringen.

Senaste artiklarna från Dan