Nicklas Andersson

Sparekonom Avanza

Nicklas Andersson
Nicklas Andersson är sparekonom på Avanza och expert inom sparande och privatekonomi i allmänhet och investeringar såsom börsen, aktier och fonder i synnerhet. Nicklas vill motivera och inspirera människor till ett bättre sparande och en bättre ekonomisk framtid.
Här på Compricer svarar han på frågor om privatekonomi och ger tips och råd kring hur du kan förbättra din ekonomi.

Utbildning


Studier i företagsekonomi vid Stockholms universitet.

Karriär


Nicklas började arbeta på Avanza år 2008 mitt under brinnande finanskris och valde därefter att gå vidare till SEB där han blev kvar som rådgivare under sex år. Därefter valde han att gå tillbaka till Avanza i slutet av 2015.

Författare


Tillsammans med sin kollega Johanna Kull har Nicklas skrivit böckerna Sparskolan och Aktieskolan exklusivt för Storytel.

Tre snabba frågor


1. Varför började du arbeta med privatekonomi?
- Jag har alltid varit mycket intresserad av privatekonomi så för mig var det naturligt att arbeta med detta. Jag vet faktiskt inte var intresset kommer ifrån men noterar att det bara blir starkare och starkare för varje år som går. Ekonomi handlar ju om hushållning med begränsade resurser och jag antar att jag finner en inneboende glädje i att se min privatekonomi bli allt starkare över tid. Det är lite grann som att påta på i en finansiell trädgård.

2. Vad skulle du göra med pengarna om du vann en miljon kronor?
- Jag skulle investera dem på börsen. När det sedan efter en tid växt till sig rejält tack vare ränta på ränta-effekten så skulle jag nog skänka en del till ett gott ändamål.

3. Vilket är ditt absolut bästa spartips?
- Om jag måste begränsa mig till ett enda så är det att faktiskt börja spara. Varje resa börjar med ett första steg. Många tror att man behöver ett stort kapital och djup kunskap för att komma i gång, inget hade kunnat vara mer fel. Kom i gång med ett sparande och försök vara långsiktig. En buffert i din ekonomi utgör också ett gott skydd mot att du tvingas nalla ur portföljen när den där oförutsedda kostnaden kommer. Den som är långsiktig behöver inte hoppas på den där miljonvinsten. Låt börsen, tiden och avkastningen göra jobbet åt dig så kommer den landa på kontot ändå, med stor sannolikhet.

Senaste artiklarna från Nicklas