Shoka Åhrman

Sparekonom SPP

Shoka Åhrman
Shoka Åhrman är sparekonom på SPP och brinner för att bryta ner ekonomiska frågor från makro- till plånboksnivå. Med stort engagemang deltar hon i samhällsdebatten och syns ofta förklara hur politiska beslut och händelser i vår omvärld, så som omställningen mot klimatmålen, påverkar företagen och dig som sparare. I radio, press och TV kan du ofta ta del av hennes tankar kring olika frågeställningar som berör din privatekonomi.

Här på Compricer svarar hon på frågor om sparande och ger tips och råd kring hur du kan förbättra din privatekonomi.

Utbildning


Ekonomi med finansiell inriktning från Handelshögskolan i Göteborg.

Karriär


Med fokus på pensioner, sparande och börsen har hon arbetat med privatekonomi både i Sverige och utomlands.

Författare


"Medveten ekonomi : en vardag med guldkant” ( med Frida Treschow) och "Så blir du rik i den digitala ekonomin".

Tre snabba frågor


1. Varför började du arbeta med privatekonomi?
- Det kom naturligt. Jag har länge haft ett stort intresse för sparande och börsen som jag har haft stor nytta av. För mig kändes det lockande att kunna hjälpa andra till ökad ekonomisk egenmakt och förbättrade kunskaper inom privatekonomin.

2. Vad skulle du göra med pengarna om du vann en miljon kronor?
- Jag skulle beställa en resa till värmen och placera resten av kapitalet i två olika portföljer, en med lite kortare tidshorisont och en med lång sparhorisont.

3. Vilket är ditt absolut bästa spartips?
- Som allt annat handlar även sparandet om kontinuitet och långsiktighet. Det är också viktigt att våga ta sig över barriären och ta klivet över på börsen. Även om det ibland innebär att du behöver göra avkall på delar av din konsumtion. Försök hålla dig medveten om vilken betydelse börspsykologin och dina känslor har för ditt ekonomiska beslutstagande.

Senaste artiklarna från Shoka