I år väntas allt fler köpa julklappar på nätet. Det läste jag nyligen i Svenska Dagbladet och Göteborgsposten. Var tredje person räknar med att e-handla julklappar för runt 1 700 kronor och böcker, filmer och leksaker tillhör storsäljarna på nätet. Allt som allt väntas julhandeln öka med 1,5 % i år.

Jag ser flera fördelar med att e-handla: det är lätt att jämföra priser och produkter, man slipper köer och trängsel och det är lättare att hålla koll på hur mycket man handlar för än om man springer runt i affärer. I går hörde jag också att man allt oftare kan få julklapparna inslagna så att allt är klart när man hämtar ut sitt postpaket.

Men visst finns det nackdelar också: man kan inte känna på och prova produkterna och det kan vara omständligt att returnera paket. Konsumentverket har granskat över 400 e-handlare och funnit att över hälften ger fel information om vilka rättigheter man har som konsument. Den vanligaste bristen är att e-handlaren inte upplyser om att man har 14 dagars ångerrätt.

Mitt tips till dig som vill e-handla säkert är att kolla in Konsumentverkets checklistor. Här kan du läsa om vad du ska tänka på före ett köp, vilka rättigheter du har efter ett köp och vad som gäller när du handlar av en privatperson eller på en nätauktion.

Så med lite koll på vad som gäller och hur mycket du handlar för kan du fixa en hel del julklappar framför datorn. Själv tycker jag att är rätt mysigt med julstämningen ute i butikerna så jag mixar julklappsinköpen.

Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank