Börsen steg överraskande starkt under året. Och räntan förblir låg. USA är återigen loket och vår ekonomi hämtar sig. Det har jag i bakhuvudet inför 2014.

När räntan är så låg säger den klassiska investeringsklockand att det dags att minska på räntesparandet. Ett försiktigt val kan vara företagsobligationsfonder eller räntebevis. Den som söker mer avkastning får däremot titta efter börssparande.

USAs ekonomi visar allt bättre siffror. Därför minskar de nu sina stödpaket. Det kommer i sin tur göra att dollarn stiger. Därför tittar jag efter USA-fonder som jag köper i dollar. Några breda USA-aktier med bra utdelning som Berkshire eller Nestle. Europa ser också starkare ut. Men det går långsamt, men undviker banktunga fonder och tittar på småbolag Europa, som också spurtat sista månaderna.
Sverige då? Jo, småbolagen har gått enormt starkt under året. Därför är jag försiktigt med dem. Hellre några aktier med bra utdelning. De brukar gå särskilt bra årets första tre månader.

Tillväxtjättarna lyckas däremot inte med sina reformer. Kina är den ende som jag tycker lockar inför 2014. Medan Brasilien, Ryssland och Indien ger jag pausknapp så länge. De små tillväxtländerna är mer lockande. Men som enstaka länder blir det för våghalsigt och därför väljer jag flera olika så kallade Frontier-fonder.

Allt det här kan du läsa om mer på bloggen "spara med hemberg". Eller så syns vi på twitter! /Claes Hemberg