Det beror på vilken slags pension du har. Den som har garantipension kan se fram emot en ganska rejäl höjning eftersom den räknas upp i takt med inflationen. Ungefär 1 000 kr mer i månaden för den som är ogift och 880 mer för den som är gift kan man räkna med före skatt.

Den allmänna pensionen består av två delar: Inkomstpension som beräknas höjas med omkring 2,5 procent vid årsskiftet, och premiepension som förändras beroende på vilken avkastning du fått på de fonder du har. Många har förvalet AP7 Såfa som gått riktigt bra i år, upp nästan 20 % i skrivande stund.

9 av 10 svenskar har också en eller flera tjänstepensioner. Många förmånsbestämda tjänstepensioner räknas upp i takt med inflationen och höjs därför med 6–7 procent vid årsskiftet. I premiebestämda pensioner beror höjningen på vilken avkastning du fått i ditt pensionsbolag.

Till sist finns det också en skatteeffekt: vid årsskiftet sänks skatten på pension med ett par hundra kronor i månaden för en typisk pensionär.

Visserligen äter den höga inflationen upp en stor del av pensionsuppräkningarna, men en tröst är att ändå många pensionärer just nu får snabbare inkomsthöjningar än de som arbetar.