5 ekonomitips innan 2023 blir 2024

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
5 minuters läsning
5 ekonomitips innan 2023 blir 2024

Håll koll på dina avdrag och fundera på jämkningen inför nästa år. Här följer 5 tips att se över.

1. Rut- och rotavdrag

Se över dina rot- och rutavdrag och dina avdrag för grön teknik så att de hamnar på den sida av årsskiftet som du vill att de ska hamna. Om du vill göra avdragen i år behöver rot- och rutarbeten betalas innan årets utgång och utföras senast den 31 januari nästa år. Just nu ligger taket för rotavdrag på 50 000 kronor och taket på rutavdraget på 75 000 kronor. Totalt (rut och rot tillsammans) får man göra avdrag för maximalt 75 000 kronor. Skattereduktion för grön teknik ges för installationer som påbörjas, slutförs och betalas under året. Du får skattereduktion på 20 procent för material och installation av grön teknik. Skattereduktionen får uppgå till högst 50 000 kronor per person och år. Om ni är två som äger bostaden arbetena gäller och vill omfördela avdragen mellan er, kan ni göra det i deklarationen nästa år.

Den 1 juli 2024 ändras beloppsgränserna: Regeringen dubblerar maximalt rot- och rutavdrag!

2. Kvitta aktier och fonder om du sparar i en depå

Har du sålt aktier, fonder eller andra marknadsnoterade värdepapper i en aktiedepå under året ska du betala 30 procent i skatt på eventuell vinst. Årets vinster kan dock kvittas rakt av mot årets förluster. Har du inte sålt något med förlust kan du fundera på om du vill göra det nu för att kunna kvitta bort skatten på din vinst. Har du förluster men inga vinster att göra avdrag från får du kvitta förlusterna mot andra inkomster i inkomstslaget kapital. I tredje hand kan du medges skattereduktion för inkomst av tjänst. Sparar du på ett investeringssparkonto (ISK) eller i en kapitalförsäkring skattar du på hela innehavet varje år och beskattas därför inte när du säljer värdepapper. Du kan inte heller göra några förlustavdrag på ett ISK eller i en Kapitalförsäkring.

3. Ränteavdraget

De räntor du betalar på dina bolån, privatlån och kreditkort minskar din skatt. Regeln är att årets räntor upp till 100 000 kronor gör att skatten reduceras med 30 procent av ränteutgiften. Över 100 000 kronor gäller 21 procent. Detta kommer förifyllt i din deklaration.

Med stigande räntor under 2023 kommer många få göra större ränteavdrag vilket kan göra att man hamnar över 100 000 kronor och därmed inte får dra av max (30 %). Är ni två som står för ett lån kan den ena föra över skattereduktionen till den andra om hon eller han inte har betalat tillräckligt med skatt för att få göra avdraget eller hamnar över gränsen för att göra avdrag med 30 procent. Se över hur stora ränteutgifter ni har haft under året och fundera över om det kan vara en bra idé att fördela ränteavdraget på något annat sätt. Vill ni göra en omfördelning redan nu kan ni meddela er bank hur ni vill fördela avdraget. Ni kan också göra det i deklarationen nästa år genom att ändra de förifyllda beloppen i punkt 8.1. Tänk på att ni måste göra det i båda era deklarationer.

4. Tjänstepension

Om du inte får tjänstepension från din arbetsgivare eller är egen företagare får du spara privat med avdragsrätt genom att spara i en pensionssparande (IPS) eller en privat pensionsförsäkring. Du har rätt att göra avdrag i deklarationen med upp till 35 procent av din lön. Var uppmärksam så att ditt sparande inte påverkar din allmänna pension eller sjukpenninggrundande inkomst negativt. Du får nämligen en pensionsavsättning till din allmänna pension på inkomster upp till 50 000 kronor i månaden och sjukersättning på inkomster upp till 43 750 kronor (2023). Om du inte når upp till dessa beloppsgränser resulterar ett avdragsgillt pensionssparande i att avsättningen till din allmänna pension och din sjukersättning baseras på ett lägre belopp, det vill säga att du får mindre avsatt till din allmänna pension och en lägre sjukersättning. Om du vill spara avdragsgillt till din pension i år måste du göra det innan 2023 blir 2024.

5. Jämkning

Jämkning betyder att din arbetsgivare gör ett lägre eller högre avdrag för skatt än vad som framgår av skattetabellen. För att det preliminära skatteavdraget enligt skattetabell ska stämma med den slutliga skatten krävs att din inkomst är lika stor hela året, att du endast får lön från en arbetsgivare och att du inte har några avdrag utöver grundavdraget. Och i och med att många av oss har bolån med högre räntor 2023 än tidigare, och får göra ränteavdrag för dessa, så kan det vara bra får många att jämka. Mer pengar i plånboken direkt istället för att få återbäring året efter och missa ränta på pengarna. Du ansöker om jämkning genom att fylla i din förväntade inkomst i en jämkningsblankett från Skatteverket. Kom ihåg att det är du som är ansvarig för att rätt skatt dras, inte din arbetsgivare. Beslutet från Skatteverket lämnar du sedan till din arbetsgivare så att han/hon sen kan dra rätt skatt från din lön. En jämkning gäller som längst till årets slut dvs du måste göra en ny jämkning varje år.

Vi vill gärna även tipsa om att se över några andra utgifter när vi går mot ett nytt år. Har du kvar din rabatt på bolånet? Hur står sig ditt elavtal mot det med lägst pris? Och kan du få ner priset på dina försäkringar med bibehållet skydd genom att byta försäkringsbolag? Vi hjälper dig gärna med detta och hoppas att vi kan sänka dina kostnader inför nästa år.

Lycka till och vi på Compricer önskar er en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Barnbidrag 2024 - så fungerar det (guide)

2 minuters läsning

Om barnbidraget Barnbidrag är ett ekonomiskt stöd som betalas ut av Försäkringskassan till föräldrar eller vårdnadshavare för att hjälpa till med kostnaderna för att försörja ett barn. Det är en fast summa pengar som beta...

Föregående artikel
Strategierna som vinner budgivningen
7 minuters läsning