7 elspartips inför vintern! Spara tusenlappar på din elräkning

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
7 elspartips inför vintern! Spara tusenlappar på din elräkning

Raggsockor, duscha kort, nya lampor, mörka rum och kall handdukstork. Så kan du spara pengar på elräkningen.

33 procent av svenskarna oroar sig för elpriset

Enligt en SIFO undersökning oroar sig 33 procent av svenskarna för elpriset och det är vad vi oroar oss för mest för när det kommer till vår privatekonomi. Men det är inte så konstigt. Den genomsnittliga elräkningen för typhuset i Sverige ligger på 28 776 kronor per år (enligt villaägarnas undersökning 2012).

45 000 hushåll lägger så mycket som 20 procent av sin disponibla inkomst på el

Även om det främst är ensamstående som lägger så mycket av sin disponibla inkomst på el så lägger en kvarts miljon sammanboende utan barn i snitt 5,5 procent av den totala disponibla inkomsten på el.

Spartips som sänker elräkningen direkt:

  1. Köp raggsockor och tofflor. Uppvärmningen av bostaden står för mer än hälften av energibehovet i ett hus. Varje grad du kan sänka temperaturen med minskar uppvärmningsbehovet med fem procent.
  2. Byt till lågenergilampor och släck lamporna i rummen du inte är i.
  3. Duscha kortare tid och bada mindre ofta. 20 procent av energibehovet i ett hushåll går till att värma upp vatten.
  4. Isolera huset. Ofta drar det runt dörrar och fönster vilket gör att mycket värme lämnar bostaden i onödan.
  5. Stäng av standby-läge på alla dina apparater. Energimyndigheten har räknat ut att så mycket som 10 procent av hushållens energikonsumtion utgörs av förbrukning vid standby
  6. Fyll disk och tvättmaskinerna innan du kör dem.
  7. Torktumlare är bättre än torkskåp. Bäst är att hängtorka tvätten.
  8. Täck inte för element samt ställ inte möbler för nära elementet

 

Byt uppvärmningssätt!

Att byta uppvärmningssätt är självklart också för många en bra idé för att långsiktigt spara pengar på uppvärmningen. Investeringen för bergvärme t.ex. är stor men beroende på kostnad och förbrukning så brukar den vara betald efter mellan 5-7 år.

En värmepump är ofta också en god investering. En luftluftvärmepump inklusive installation kostar vanligtvis mellan 15 000 och 22 000 kronor. Hur snabbt investeringen intjänas beror på fallspecifika omständigheter men det brukar röra sig som 1-2 år.

Fler elspartips: Energibesparing – smarta tips här

Hitta bästa elavtalet

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Din hemförsäkring täcker inte olycksfall och sjukdom!

3 minuters läsning

Försäkra dig själv och din familj Visst är det tufft att tänka på frågor som olycksfall, sjukdom och död men förutom att det blir en svår situation för familjen och den enskilde när något sådant inträffar så...

Föregående artikel
10 handfasta tips på vägen ut ur skuldfällan!
3 minuters läsning