Att se över innan 2013!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
3 minuters läsning
Att se över innan 2013!

Att se över din eventuella jämkning, RUT och ROT, dina köp och försäljningar av värdepapper, dina försäkringar, ditt pensionssparande och dina sparkonton innan klockorna ringer in det nya året, kan vara årets bästa spartips.


Skatta bara en gång

Vill du sälja fondandelar för att börja spara på ett investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring? Sälj fondandelarna innan årsskiftet och öppna det nya kontot under början av nästa år för att undvika att bli beskattad flera gånger.

Gör en ny jämkning om din bolåneränta har gått ned

Bostadsräntorna har gått ner något under året vilket kan resultera i att hushåll med bolån får lägre räntekostnader. Se över sin jämkning, om du har en sådan, eftersom du annars kan få kvarskatt.

Husavdraget (RUT och ROT)

Du kan dra av upp till 50 000 kronor i deklarationen för husarbete. Du får skattereduktion för belopp som du har betalat under året, så se till att betala fakturan för utförda tjänster innan 31 december för att få tillgodoräkna dig avdraget för 2012. Läs mer

Kvitta kapitalvinster mot kapitalförluster

Har du gjort en förlust på en försäljning av värdepapper i år? Då är det skattemässigt ekonomiskt om du också har en vinst att kvitta förlusten mot. Genom att sälja en aktie/fond med vinst kan du kvitta vinsten och förlusten mot varandra. Tror du på aktien/fonden, och vill behålla den, kan du sälja värdepappret till make/maka/sambo eller köpa tillbaka aktien vid ett senare tillfälle. Var medveten om att kursen på värdepappret både kan ha gått upp och ned under tiden du inte ägt aktien/fonden.

Kvitta aktieförlust mot bostadsvinst

Har du inga aktievinster att kvitta mot så kan du kvitta förlusterna mot utdelningar, ränteinkomster och reavinst/uppskjuten reavinst från en bostadsförsäljning. Idag betalar du 0,5 procent per år i ränta på din uppskjutna reavinst.

Skaffa 3,15 procent i ränta på ditt sparkonto!

Det kan vara lönsamt att jämföra vilken ränta du kan få på ditt sparkonto. Ofta har vi våra sparpengar på ett konto med låg ränta istället för på ett konto med drygt 3 procents ränta med insättningsgaranti och fria uttag.

Sälja värdepapper i en kapitalförsäkring eller i ett investeringssparkonto (ISK)

Har du tänkt sälja värdepapper finns det en fördel med att göra det innan det nya året. Skatten på både kapitalförsäkring och ISK baseras delvis på det ingående värdet i början av året. Strategin att sälja av innehav innan årsskiftet för att sedan köpa tillbaka dem är inte längre lönsamt i en ISK eller i en kapitalförsäkring eftersom underlaget för skatten nu baseras på insättningar och uttag vid varje kvartal.

Har du direktägda fonder (dvs. fonder du inte har i en ISK eller kapitalförsäkring) som du funderar på att sälja är det bra att göra det innan årets slut. Den nya fondskatten blir 30 procent av 0,4 procent av vad fonden är värd 1 januari.

Dra av 12 000 kronor för ditt pensionssparande

Har du inte sparat till pensionen under året eller inte kommit upp i 12 000 kronor, och vill/kan spara mer, måste du betala in till din pensionsförsäkring eller till ditt individuella pensionssparande före årsskiftet.

Se över dina försäkringar!

Det kan vara bra att se över dina försäkringar för att se att de fortfarande täcker det du vill ha försäkrat. Genom att jämföra t.ex. din bilförsäkring eller din villaförsäkring kan du ibland hitta en bättre och mer prisvärd försäkring.

Lycka till med besparingarna!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Skulle du använda en miljonvinst till amortering eller sparande?

1 minuts läsning

En av fem har inget sparkapital 21 procent av den vuxna befolkningen har inget sparkapital eller har högst 10 000 kronor i sparkapital. Singlar är i större utsträckning icke-sparare än de som är gifta eller sammanboende. Föräldrar är den vi...

Föregående artikel