Att se över innan 2013!

Privatekonomi /
Att se över innan 2013!

Att se över din eventuella jämkning, RUT och ROT, dina köp och försäljningar av värdepapper, dina försäkringar, ditt pensionssparande och dina sparkonton innan klockorna ringer in det nya året, kan vara årets bästa spartips.


Skatta bara en gång

Vill du sälja fondandelar för att börja spara på ett investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring? Sälj fondandelarna innan årsskiftet och öppna det nya kontot under början av nästa år för att undvika att bli beskattad flera gånger.

Gör en ny jämkning om din bolåneränta har gått ned

Bostadsräntorna har gått ner något under året vilket kan resultera i att hushåll med bolån får lägre räntekostnader. Se över sin jämkning, om du har en sådan, eftersom du annars kan få kvarskatt.

Husavdraget (RUT och ROT)

Du kan dra av upp till 50 000 kronor i deklarationen för husarbete. Du får skattereduktion för belopp som du har betalat under året, så se till att betala fakturan för utförda tjänster innan 31 december för att få tillgodoräkna dig avdraget för 2012. Läs mer

Kvitta kapitalvinster mot kapitalförluster

Har du gjort en förlust på en försäljning av värdepapper i år? Då är det skattemässigt ekonomiskt om du också har en vinst att kvitta förlusten mot. Genom att sälja en aktie/fond med vinst kan du kvitta vinsten och förlusten mot varandra. Tror du på aktien/fonden, och vill behålla den, kan du sälja värdepappret till make/maka/sambo eller köpa tillbaka aktien vid ett senare tillfälle. Var medveten om att kursen på värdepappret både kan ha gått upp och ned under tiden du inte ägt aktien/fonden.

Kvitta aktieförlust mot bostadsvinst

Har du inga aktievinster att kvitta mot så kan du kvitta förlusterna mot utdelningar, ränteinkomster och reavinst/uppskjuten reavinst från en bostadsförsäljning. Idag betalar du 0,5 procent per år i ränta på din uppskjutna reavinst.

Skaffa 3,15 procent i ränta på ditt sparkonto!

Det kan vara lönsamt att jämföra vilken ränta du kan få på ditt sparkonto. Ofta har vi våra sparpengar på ett konto med låg ränta istället för på ett konto med drygt 3 procents ränta med insättningsgaranti och fria uttag.

Sälja värdepapper i en kapitalförsäkring eller i ett investeringssparkonto (ISK)

Har du tänkt sälja värdepapper finns det en fördel med att göra det innan det nya året. Skatten på både kapitalförsäkring och ISK baseras delvis på det ingående värdet i början av året. Strategin att sälja av innehav innan årsskiftet för att sedan köpa tillbaka dem är inte längre lönsamt i en ISK eller i en kapitalförsäkring eftersom underlaget för skatten nu baseras på insättningar och uttag vid varje kvartal.

Har du direktägda fonder (dvs. fonder du inte har i en ISK eller kapitalförsäkring) som du funderar på att sälja är det bra att göra det innan årets slut. Den nya fondskatten blir 30 procent av 0,4 procent av vad fonden är värd 1 januari.

Dra av 12 000 kronor för ditt pensionssparande

Har du inte sparat till pensionen under året eller inte kommit upp i 12 000 kronor, och vill/kan spara mer, måste du betala in till din pensionsförsäkring eller till ditt individuella pensionssparande före årsskiftet.

Se över dina försäkringar!

Det kan vara bra att se över dina försäkringar för att se att de fortfarande täcker det du vill ha försäkrat. Genom att jämföra t.ex. din bilförsäkring eller din villaförsäkring kan du ibland hitta en bättre och mer prisvärd försäkring.

Lycka till med besparingarna!


Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se
 

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
El
Fast pris, bor i lägenhet, 1500 kWh/år
  • Lägst årskostnad 450 kr
  • Högst årskostnad 1 488 kr
  • Att spara 1 038 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Du har rätt till timvis mätning som elkund!
Du har rätt till timvis mätning som elkund!
Inkomster upp till 20 008 kronor är skattefria 2020
Inkomster upp till 20 008 kronor är skattefria 2020
Kan jag få bolån även om jag inte har en fast anställning?
Kan jag få bolån även om jag inte har en fast anställning?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin