Compricers Ekonomiskola del 2: Dina inkomster

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
2 minuters läsning
Compricers Ekonomiskola del 2: Dina inkomster

I del ett av ekonomiskolan gjorde du en budget. Nu är det dags att se över den ena delen av din budget: Dina inkomster.

Även om du jobbar heltid finns det både kvällar och helger att ta av om du vill få in mer pengar. Och även om det känns motigt att kräva högre lön så går det ofta att få upp lönen genom att förbereda sig inför lönesamtalet. Har du ett jobb där du känner att du har fastnat, där du inte får upp lönen, kan byte av jobb vara en lösning. Du kan även få mer pengar över genom att se över din skatt. Du kan till exempel jämka, göra avdrag och gå ur kyrkan.

Del 2 av ekonomiskolan hittar du här: Ekonomiskolan del 2: Dina inkomster

Innehåll i del 2:

  • Få upp din lön
  • Tips inför lönesamtalet
  • Deklarera aktivt
  • Områden i din deklaration som du kan se över (Kyrkoavgift, jämkning, avdrag).
  • Skaffa fler inkomster
  • Tips på extra inkomster

Du hittar ekonomiskolan här: Compricers ekonomiskola

Del 3 som kommer ut i april kommer handla om dina utgifter och vad du kan göra för att minska dem så du får pengar över till roliga saker. Se till att du prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa någon del av skolans 12 delar.

Del 1: Budget

Del 2: Dina inkomster.
Få upp din lön, betala mindre skatt och skaffa fler inkomster.

Del 3: Dina utgifter. Behöver du allt du betalar för idag, kan du få samma tjänst för en lägre kostnad och kan du handla smartare?

Del 4: Tankevurpor. Hur fungerar du när det kommer till ekonomiska beslut, vilka tankevurpor gör vi du och varför är det så svårt att planera för framtiden? 

Del 5: Buffert. Hur mycket du behöver ha i buffert och hur sparar du dessa pengar på bästa sätt?

Del 6: Långsiktigt sparande. Hur mycket bör spara, varför, var och när? 

Del 7: Försäkringar. Vilka behöver du, vad innehåller de och hur får du bäst skydd till lägst pris?

Del 8: Ditt bolån. Hur mycket får du låna, hur ser amorteringskraven ut, kan du förhandla och bör du binda ditt bolån är frågor som vi svarar på här.

Del 9: Andra lån. Hur fungerar de olika lånen (studielån, billån, kreditkort och sms-lån) och vilka bör du undvika. 

Del 10: Pensionen. Vi går igenom pensionens olika delar och ger råd om vad du kan göra idag för en bättre livskvalitet imorgon.

Del 11: Olika delar i livet. Hur påverkas din ekonomi när du studerar, du flyttar, du blir sambo, du gifter dig, du köper och säljer en bostad, du får familj, du skiljer dig, du ärver, du går i pension och du går bort?

Del 12. Sammanfatta, uppdatera och fira!


Du hittar också vår skola hos Prisjakt som även ger er tips och trix om hur du kan shoppa smart.

Mer information runt de olika stegen i ekonomiskolan hittar du också i boken: Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv. Alla läsare av vår ekonomiskola kan köpa den med rabatt här: Bokus. Ange kampanjkoden dinekonomi i kassan så dras din rabatt automatiskt.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Köpa, sälja eller sitta still? Hur ska man tänka när börsen rasar?

4 minuters läsning

Det finns en generell missuppfattning som säger att vi är rationella varelser som alltid tar ekonomiska beslut utifrån välgrundade fakta. Så är inte fallet. Vår hjärna är en fantastisk konstruktion som har utvecklats under tusentals år. P&arin...

Föregående artikel