Då ska du byta däck, betala skatt och besiktiga din bil?

Då ska du byta däck, betala skatt och besiktiga din bil?

Äger du en bil finns det några viktiga saker att hålla koll på som till exempel: Har du rätt försäkring, har du betalat fordonsskatten, är bilen besiktigad och servad och när är det nu igen som vinterdäcken ska på?

Fordonsskatt - hur mycket ska du betala?

Fordonsskatten har förändrats under de senaste åren. Ju mer miljövänlig din bil är desto lägre skatt får du betala. I regeringens höstbudget finns även en proposition på 1,9 miljarder kronor att fylla på klimatbonusen som man kan få om man köper en bil med låga utsläpp. För att finansiera ökad klimatbonus kommer de som köper en bil som släpper ut mer få betala högre skatt de tre första åren efter köpet.

Om din skatt är mindre än 3 600 kronor per år betalar du den en gång per år, men är den högre än 3 600 kronor delas betalningen upp i tre perioder per år. Du måste betala din skatt i tid för att få köra din bil.

Transportstyrelsens hemsida kan du räkna ut hur mycket skatt du ska betala.

Byta däck - dessa datum gäller

När den första snön faller brukar det vara kaos på däckbytarställen. Därför kan det vara bra redan nu att boka in en tid för däckbyte inför vintern. 

  • 1 april: Du får byta till sommardäck om du vill och väglaget tillåter.
     
  • 16 april: Nu ska du ha bytt till sommardäck (om det inte är eller förväntas bli vinterväglag)
     
  • 1 oktober: Från och med nu får du byta till vinterdäck.
     
  • 1 december: Nu måste du ha bytt till vinterdäck (om det är vinterväglag). 


Det är alltså lag på att använda vinterdäck mellan 1 december och 31 mars om det är vinterväglag. Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april till 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Ps. Om dina vinterdäck når ett mönsterdjup på 3 millimeter måste du byta däck. För sommardäck är det 1,6 millimeter som gäller.

När ska du besiktiga din bil?

Har du en ny bil ska den besiktigas första gången senast tre år från att den började köras. Besiktning nummer två måste ske senast två år efter första besiktningen. Efter denna besiktning är det max 14 månader som får passera mellan besiktningarna.

Det är du som ansvarar för att besiktiga din bil. Besiktigar du inte bilen i tid så får den körförbud. Ofta får du en kallelse när det är dags för besiktning men du kan också hitta ditt nästa besiktningsdatum genom att fylla i ditt registreringsnummer på transportstyrelsens hemsida.

Här kan du läsa mer om att besikta din bil

Service - så ofta behöver du serva bilen

Det finns inget krav på att du måste serva din bil - men att göra det med jämna mellanrum förlänger ofta livslängden på din bil. Det kan också vara så att ditt försäkringsbolag kräver att din bil servas enligt intervallet i servicehandboken för att garantier och försäkringar ska gälla. Vissa bilmärken kräver att du lämnar in bilen på service i en auktoriserad verkstad för att vissa garantier ska gälla.

Hur ofta du behöver serva din bil baseras på hur mycket du kör och hur länge sen det var sedan bilen servades sist. Generellt brukar det vara så att din bil ska servas antingen efter 12 månader eller när du kört mer än 3 000 mil.

Rätt bilförsäkring

För att du ska kunna köra din bil lagligt måste den vara påställd. Det innebär att du har en trafikförsäkring på bilen och betalar fordonsskatt. Trafikförsäkringen täcker skador som drabbar tredje part, alltså andra personer än du själv samt deras egendom, i samband med trafikolycka. 

I en halvförsäkring ingår, utöver trafikförsäkring, normalt sett stöld-, brand-, glas-, maskin-, räddnings- och rättsskyddsförsäkring. En halvförsäkring täcker inte skador på själva bilen, så kallad vagnskada. Maskinskadedelen i halvförsäkringen ersätter dock skada på motor och växellåda. Utöver det som ingår i en halvförsäkring ingår i helförsäkringen även en vagnskadeförsäkring. Helförsäkringen täcker skador på din bil i samband med trafikolycka, krock med vilt och skadegörelse.

Vid köp av en ny bil ingår normalt sett en vagnskadeförsäkring i tre år, vilket gör att du kan välja en halvförsäkring och ändå ha fullgott skydd.

Se över din försäkring idag om det var länge sen - så att du har rätt skydd till lägst pris.

(Källa: Transportstyrelsen, Privata pengar/Sevenday, och Compricer)

Läst klart? Dags att jämföra bilförsäkring!

Jämför bilförsäkringar och hitta en bra försäkring för din bil.

ABC123

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Se upp för snabba cash – så undviker du skuldfällan

2 minuters läsning

De senaste veckorna har det rapporterats om hur betalbolag och kreditgivare med en aggressiv marknadsföring lockar konsumenter till just den här typen av lån utan säkerhet, så kallade blancolån. Kronofogden har också larmat om att rekordmånga ansö...

Föregående artikel
68 procent valde att binda sitt elavtal i september
1 minuts läsning