Egen veckopeng var mycket vanligare förr. Det är en alarmerande förändring.

Privatekonomi /
1 minuts läsning
Egen veckopeng var mycket vanligare förr. Det är en alarmerande förändring.

För samtidigt pekar allt mot att vi måste bli bättre på att ta hand om våra pengar. När ska dagens barn få chansen att lära sig pengar, om föräldrar fågelmatar dem vid minsta pip?


För tio år sedan hade 8 av 10 barn egen veckopeng. Idag är siffran bara 6 av 10.

Föräldrarna som inte ger sina barn veckopeng säger att deras ungar inte är mogna för det. Istället ger de sina barn pengar när barnen behöver dem. Jag håller inte med.

Forskningen säger att barn kan hantera pengar redan vid 4-5 års ålder. Det är bara att ge dem en lagom slant och de lär sig. 

Det är inte så att fler svenska barn går med tomma fickor. De får bara pengarna på andra premisser. Istället för veckopeng säger föräldrarna att de "stoppar till barnen pengarna" när de behöver sina slantar.

Det kanske låter som en kosmetisk skillnad. För mig är vägvalet dramatiskt.

Att fågelmata barnen med pengar lär inte barnen det viktigaste med pengar; att planera. 

Att få en peng i handen och direkt köpa för den är väl ingen match. Det är när vi får en peng och dessutom ger den en bestämd tid - en varaktighet. "Den ska räcka en vecka eller en månad". Det är då pengar blir spännande, kräver tanker och får barnens tankar kring pengar att mogna.

Att bara ge barn pengar när de skriker efter dem, är att tvärt om att förstöra deras känsla för pengar. Du lär dem bara konsumera. Pengar kräver tidsramar.

Att konsumera behöver barnen inte lära sig. Det är tanken, att blicka framåt och välja sina utgifter som är ekonomi, på riktigt.

Veckopeng fick mina barn från att de var 5-6 år. Någonstans vid 10 blev det månadspeng. Vid 15 blev det kvartalspeng. Ju längre tid, desto mer behov att planera. Den som valde kvartalspeng istället för månadspeng fick 10% mer, allt för att inspirera till planering.

Får dina barn veckopeng?

Skriven av: Claes Hemberg, sparekonom Avanza Bank och expert i Compricers Expertpanel.

Kontakt: Claes Hemberg

Fler texter från Claes om veckopeng och sparande till barnen:

Att lära barnen sparpengar

Rätt barn-konto

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Elpriset riskerar skena – hälften av kärnkraften avstängd

1 minuts läsning

Elpriset riskerar skena – hälften av kärnkraften avstängd Blir det kallt och vindstilla de närmaste veckorna kan elpriset rusa uppåt skriver Svenska Dagbladet. Fyra av åtta svenska kärnkraftsreaktorer är just nu avstängda. I augusti kunde...

Föregående artikel