Ekonomiskt stöd till 1,8 miljoner hushåll för höga elpriser

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Ekonomiskt stöd till 1,8 miljoner hushåll för höga elpriser

I onsdags presenterade regeringen ett förslag på ett ekonomiskt stöd till hushåll som drabbats av höga elpriser. Exakt hur stödet kommer att se ut är fortfarande oklart men följande har kommunicerats.

 • Stödet kommer att kosta drygt 6 miljarder kronor och kommer att ges till drygt 1,8 miljoner hushåll.
   
 • Kompensationen baseras på elförbrukning och kommer att innebära ett stöd på upp till 2 000 kronor per månad och hushåll, under månaderna december, januari och februari. Maximalt stöd: 6 000 kronor.
   
 • Kompensationen kommer att ske i flera steg. Ju högre förbrukning du har, desto högre kostnad har du och desto högre kompensation får du. Även hushåll som har en förbrukning under 2 000 kWh kan få ersättning.
   
 • Maxersättning får de hushåll som har en förbrukning på över 2 000 kWh i månaden.
   
 • Medlen kommer att gå via elnätsbolagen och betalas ut retroaktivt till de som drabbats. Detta ska göras automatiskt dvs ingen behöver ansöka om ersättning.
   
 • Den exakta utformningen av kompensationen kommer att tas fram i dialog med myndigheter, elnätsbolagen och riksdagen.
   
 • Framförallt kommer stödet att gå till boende i eluppvärmda småhus och villor, men även till vissa som bor i lägenhet och har en hög elförbrukning.
   
 • På frågan när pengarna kommer att betalas ut ser svaret ut såhär: Regeringen jobbar intensivt i dialog med myndigheterna, elnätsbolagen och riksdagen för att tillsamman komma fram till en bra och skyndsam löning. Målet är att detta ska ske så snabbt som möjligt.

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan och hitta ett bra elavtal.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så mycket bör du amortera på bolånet

4 minuters läsning

Amorteringskrav – Måste du amortera på ditt bolån? 1 juni 2016 trädde den nya lagen om amorteringskrav i kraft som innebär att du måste amortera en viss procent av ditt totala bolån varje år, så länge du har lån på 50...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)