Ekonomitips inför årsskiftet

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
6 minuters läsning
Ekonomitips inför årsskiftet

Ränteavdrag, rut- och rot, bostadsförsäljning och lite annat smått och gott som du behöver ha koll på innan 2020 blir 2021.

Nu är det bara dagar kvar på det här året. Och som vanligt tänkte jag tipsa dig om några viktiga saker att tänka på innan vi äntligen kan stänga 2020 och se fram emot 2021.

Ränteavdraget - vill du fördela om det?

På årets betalda räntor upp till 100 000 kronor reduceras din skatt med 30 procent av ränteutgiften. På räntor över 100 000 kronor gäller 21 procents reducering. Detta kommer förtryckt i din deklaration.
 
Är ni två som står på ett lån med gemensamt betalningsansvar fördelar banken räntorna lika mellan er båda. Vill ni fördela dem på något annat sätt så kan ni ändra de förifyllda beloppen i era båda deklarationer nästa år. Det går också att meddela banken hur ni vill fördela ränteavdraget redan före årsskiftet. Då kommer uppdelningen förtryckt i deklarationen. Att fördela om ränteavdragen kan vara bra om en av er inte har betalat tillräckligt med skatt under året för att få göra hela avdraget. Har ni ränteutgifter på över 100 000 kronor kan det också vara bra att dela upp dem, så att ni får dra av 30 procent i så stor utsträckning som möjligt. 

Rot- och rutavdrag

Du kan ha rätt att göra rotavdrag på 30 procent av arbetskostnaden när du anlitar någon för husarbeten och du kan ha rätt till rutavdrag på 50 procent för hushållsnära tjänster. Maxavdraget är totalt 50 000 kronor per person och år (2020). Du får alltså göra rutavdrag för upp till 50 000 kronor eller rotavdrag för upp till 50 000 kronor, eller en mix av avdrag för max 50 000 kronor. 

Tänk på att du måste ha betalat tillräckligt med skatt under inkomståret för att kunna göra rot- och rutavdrag. Om ni är två som äger bostaden det gäller kasken ni kan fördela avdraget mellan er för att utnyttja större del av avdragsrätten. Detta går att göra nu eller när du har fått din deklaration nästa år.

Du kan bara få skattereduktion för de fakturor som är betalda före årsskiftet. Och har du betalat i förskott ska arbetet vara slutfört senast 31 januari nästa år.

Nästa år utökas rutavdraget med nya tjänster och höjd maxgräns. Dessutom får vi ett nytt avdrag, Grön teknik.

Bostadsförsäljning

Har du sålt din bostad med vinst ska du betala skatt på 22 procent av vinsten. Om du uppfyller förutsättningarna kan du dock välja att skjuta upp skatten. Tidigare så har du för detta betalat en ränta på uppskovet på 0,5 procent av vinsten. Denna ränta är borttagen från och med 1/1 2021. Läs mer om det (och möjlighet att begära omprövning om du har betalat vinstskatt redan) här: Nu är det klart: Uppskovsräntan slopas. Ska du begära omprövning?

Inför nästa års deklaration bör du alltså fundera på om du vill betala vinstskatten eller om du vill göra uppskov. Du kan nu se uppskovet som ett ränte- och amorteringsfritt lån. Men kom ihåg att det fortfarande är en skuld till Skatteverket som du skjuter framför dig.

Uppskov begär du i deklarationen året efter det kalenderår då du sålt bostaden så detta behöver du inte bestämma före nyår. Men passa på redan nu att samla all information och kvitton som du kommer att behöva.

Har du gjort vinster eller förluster på aktier/fonder? 

Säljer du aktier, fonder eller andra marknadsnoterade värdepapper i en aktiedepå ska du betala 30 procent skatt på eventuell vinst. Årets vinster kan dock kvittas rakt av mot årets förluster. Har du gjort förluster under året kan du även välja att sälja aktier med vinst och kvitta dessa mot varandra, men de måste säljas innan årsskiftet. Om du vill kan du “vända” aktierna dvs sälja före årsskiftet för att kunna kvitta och sen köpa tillbaka dem nästa år. Vad medveten om att kursen självklart både kan gå upp och ned under tiden.

Sparar du på ett investeringssparkonto (ISK) eller i en kapitalförsäkring skattar du på hela innehavet varje år och beskattas därför inte när du säljer värdepapper. Du kan inte heller göra förlustavdrag i ett ISK. 

Har du jämkat inför nästa år?

Om du har inkomster från fler än ett håll (till exempel från Försäkringskassan, pension eller ytterligare arbetsgivare) eller om dina förutsättningar ändrats under året riskerar dina skatteinbetalningar att bli fel. Genom att jämka kan du se till att skatten som dras under året stämmer överens med den slutliga skatten. Får du kvarskatt har du betalat för lite skatt under året. Får du tvärtom tillbaka på skatten har du betalat onödigt mycket skatt. Handlar det om stora summor är det smartare att jämka.

Du ansöker om jämkning genom att fylla i din förväntade inkomst i en jämkningsblankett från Skatteverket. Kom ihåg att det är du som är ansvarig för att rätt skatt dras, inte din arbetsgivare. Beslutet från Skatteverket använder du för att be din arbetsgivare dra rätt skatt från din lön.

Du kan jämka när som helst under året och jämkningen gäller som längst till årets slut. Vill du att jämkningen ska gälla från och med januari så behöver du ansöka senast 5 november året innan.

Har du betalt din kvarskatt? 

Du som har kvarskatt att betala ska göra det senast det datum (förfallodagen) som står på ditt slutskattebesked (för de flesta 12/11). Från och med förfallodagen höjdes kostnadsräntan på kvarskatten till 16,25 procent. Har du inte betalat den än så
sätt fart!

Pensionen

  • Om du vill föra över pensionsrätter till din partner måste du skicka in en blankett senast 31 januari det år du vill att överföringen ska börja gälla. Överföringen fortsätter tills vidare tills du stoppar den eller tills det år du ansökt om.
     
  • Vill du ändra förvaltare av din tjänstepension ska det göras innan året är slut - annars går avsättningarna till samma aktör som innevarande år.
     
  • Är du enskild näringsidkare eller anställd och saknar tjänstepension från din arbetsgivare har du avdragsrätt för individuellt pensionssparande (IPS). För att utnyttja detta avdrag behöver du sätta in pengarna på kontot innan årsskiftet.


Och sist men inte minst, du har väl öppnat ett sparkonto med ränta? Låt 2021 bli året då du flyttar dina sparpengar från storbanken till ett sparande med ränta. Se till att du har insättningsgaranti och fria uttag.

Lycka till!

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Är det orimligt av banken att ta ut ränteskillnadsersättning?

2 minuters läsning

FRÅGA: Logiken i ränteskillnadsersättningen finns väl bara om banken - när man betalar tillbaka ett bundet lån i förtid- låter just de pengarna ligga still i kassavalvet. Men det är väl dumt? SVAR: Jag är inte helt säker p&arin...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)