För många val gör oss passiva - i allt ifrån dejting till val av elavtal

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
För många val gör oss passiva - i allt ifrån dejting till val av elavtal

Forskning inom beteendevetenskap visar att vår förmåga att fatta beslut påverkas av det överflöd av alternativ som omger oss. Med många valmöjligheter finns det en förväntan att våra val ska vara perfekta.

Vi känner att vi borde kunna hitta det absolut bästa avtalet/den bästa produkten, den mest tillfredsställande semestern eller den idealiska partnern. Denna höga förväntan kan skapa press och oro över att välja fel, vilket inte sällan gör oss handlingsförlamade. Dessutom visar studier att om vi gör ett val bland många blir vi mindre nöjda efteråt än om vi hade haft färre möjligheter att välja bland.

Experiment: Att välja sylt

För att se om människor beter sig olika när de ställs inför ett stort eller litet utbud erbjöd man i ett experiment, från Columbia och Stanfords universitet, kunder i en mataffär att provsmaka sylt. Den första dagen för experimentet fick kunderna smaka på sex sorters sylt, den andra dagen fick de smaka på 24 sorter. Man observerade hur många av de kunder som provsmakade sylten som slutligen köpte den. Det visade sig att även om ett stort utbud ansågs som mer attraktivt så var det hela tio gånger fler som faktiskt köpte sylt om de bara hade sex sorter att välja bland.

Dejtingappar gör oss stressade

I en artikel i Svenska Dagbladet om varför det är svårt att hitta rätt i dejtingdjungeln säger Moran Cerf, professor i neurovetenskap, att ett för stort utbud gör oss stressade vilket leder till att vi inte kan bestämma oss. Studier visar också att varje gång vi fattar ett beslut frigörs ett belöningsämne, vilket kan leda till att användare av dejtingappar snabbt lajkar eller avfärdar profiler, utan att reflektera över varför. Morans tips för att inte fastna i svajpandet är att begränsa urvalet och fokusera på några få potentiella dejter.

Ekonomiska beslut med hundratals val

Och när det kommer till ekonomiska beslut har vi ofta väldigt många valmöjligheter. När du ska välja fonder till din premiepension finns det runt 500 fonder att välja mellan och när det är dags att välja elbolag har du fler än 150 olika bolag att välja mellan. Tur att det finns jämförelsetjänster som kan underlätta valet något.

Så vad kan du göra för att bli bättre på att välja?

1. Begränsa dina alternativ. Identifiera de mest relevanta alternativen och fokusera på dem.

2. Sätt upp klara kriterier för ditt beslut i förväg. Vad är de viktigaste faktorerna att överväga? Vilka egenskaper är avgörande för dig?

3. Acceptera att det inte finns något "perfekt" val.

4. Sätt en tidsfrist för ditt beslut. Med obegränsad tid är risken stor att du skjuter upp beslutet.

Lycka till i valmöjlighetsdjungeln!

Detta är en krönika som publicerades av Omni Ekonomi i söndags (4 november). Länk för er som är prenumeranter av Omni Ekonomi: Från dejting till sparande – tips för bättre val

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Att jämka eller inte jämka – är det frågan?

5 minuters läsning

Vad är jämkning? Jämkning betyder att din arbetsgivare gör ett lägre eller högre avdrag för skatt än vad som framgår av skattetabellen. För att det preliminära skatteavdraget enligt skattetabell ska stämma med den slutliga skatten kr...

Föregående artikel
Betalar du 4 248 eller 14 064 kronor för din bilförsäkring?
2 minuters läsning