Elförbrukning – Få koll och sänk dina kostnader

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Elförbrukning – Få koll och sänk dina kostnader

Få full koll på din elförbrukning och sänk dina elkostnader. Här kan du läsa om vad som är en normal elförbrukning och få tips på hur du sparar in på elen.

Vet du hur hög din elförbrukning är? 

Här kan du läsa mer om vad som är en normal elförbrukning för villa och lägenhet samt vad du kan göra för att sänka din förbrukning.

Varje hushålls elförbrukning skiljer sig åt och påverkas bland annat av vad det är för typ av hus, hur många ni är i hushållet, hur gammalt huset är och hur bra det är isolerat. Den påverkas även av var i landet du bor och vilken typ av uppvärmning du har.
 

Normal elförbrukning villa


Cirka 20 000 kWh/år är vad som räknas som normal elförbrukning för villa. Då ingår bland annat värme, vatten och hushållsel. Den totala elkostnaden beräknat på ett elpris på 1,4 kr/kWh, som var snittet år 2020, inklusive elnätsavgifter, energiskatter och moms blir då cirka 28 000 kronor per år. Slår du ut detta per månad är kostnaden cirka 2 300 kronor. Har du en uppvärmning med något annat än el ligger elförbrukningen för villa istället på cirka 5 000 kWh/år.

Det du behöver ha med dig är att din elförbrukning varierar mycket under året. Det är vanligt att förbruka mycket mer el under vintern än under sommaren då vi behöver mer värme och belysning. Under november till februari förbrukar vi vanligen hälften av hela årets elanvändning. Det är även bra att tänka på att din elkostnad varierar beroende på om du har fast eller rörligt elpris.
 

Normal elförbrukning lägenhet


En normal elförbrukning för lägenhet är lägre än för en villa. Detta beror bland annat på att de flesta lägenheter idag är anslutna till fjärrvärmenätet och därmed inte har el som uppvärmning. Det som drar mest ström är vitvaror och belysning. Normal elförbrukning för en lägenhet ligger på cirka 2 400 kWh/år men även detta varierar beroende på storlek och hur många ni är i hushållet.
 

Så påverkar du din elförbrukning och sänker dina kostnader


Genom att ta reda på vad du har för elförbrukning kan du se var det finns möjligheter att göra förändringar och på så sätt både spara pengar och bidra till en mer hållbar värld. I din elräkning kan du se din beräknade årliga energianvändning. Du kan även se den förbrukning som du har fakturerats för det senaste året. När du väl fått full koll kan du ta nästa steg mot att sänka dina kostnader.

Här kommer några bra tips:

  • Uppvärmning – Det som oftast drar mest el i hemmet, framförallt i en villa, är uppvärmningen. Genom att sänka temperaturen någon enstaka grad kan du spara in på elförbrukningen med upp till fem procent. En enkel åtgärd som inte kommer påverka din levnadsstandard allt för mycket. Värmer du med direktverkande el kan det vara bra att komplettera med exempelvis en luftvärmepump. Du kan även bättra på isoleringen i huset.  
  • Varmvatten – Även varmvatten påverkar din elförbrukning en hel del. Tänk på att inte låta vattnet stå och rinna i onödan och ta inte alldeles för långa duschar.
  • Hushållsapparater – I ditt hem finns en hel del apparater som drar ström. Det du kan tänka på är att stänga av apparaterna helt och hållet när du inte använder dem. Ett tips är att köpa grenuttag med en on/off-knapp. Ska du köpa nya vitvaror bör du titta på energimärkningen som visar deras energieffektivitet.
  • Belysning – Idag drar inte lamporna i närheten av lika mycket ström som de gjorde för några år sedan. Trots detta kan det vara bra att släcka lamporna när du inte är i rummet. Har du utomhusbelysning kan det vara en god idé att installera rörelsesensorer eller använda dig av en timer för att inte låta det stå på längre än du önskar.
     

Mer tips för dig som vill sänka din elförbrukning

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan och hitta ett bra elavtal.

123 45

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Köpa hund? – Tips på bra saker att tänka på

3 minuters läsning

Att köpa hund är en dröm många har. Men det finns en del saker att tänka på innan du gör slag i saken och skaffar en ny bästa vän. Du behöver hitta rätt ras för dig, välja uppfödare och se till att du har tiden som krävs...

Föregående artikel
Effektiv ränta – vad är det och hur fungerar det?
3 minuters läsning