Fyra sätt att sänka dina elkostnader

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Fyra sätt att sänka dina elkostnader

Hösten är på ingång och jag tänkte då passa på att ge er lite tips för att hålla nere elkostnaderna.

1. Se till att du inte har ett anvisningsavtal
Det viktigaste du kan göra för att få ner din elkostnad är att se till att du har gjort ett aktivt val av elhandelsbolag. Gör du inte det så får du ett anvisningsavtal (även kallat tillsvidareavtal) via ditt elnätsbolag. Dessa avtal kostar i genomsnitt 30 procent mer än vanliga avtal - de dyraste anvisningsavtalen kostar upp till 60 procent mer. Ungefär 13 procent av oss har detta avtal som du alltså slipper bara genom att ringa ett elbolag. Lättförtjänta pengar!

2. Jämför priser mellan elhandelsbolagen
Det finns över hundra elhandelsbolag som du kan välja mellan. Det säger sig självt att det då är dumt att bara välja det bolag som ringer dig, köpa elen från ditt elnätbolag eller ha kvar det bolag du alltid har haft. Priserna skiljer sig rejält mellan bolagen och inte sällan har de kampanjer med bättre priser vilket gör att det lönar sig att jämföra då och då. 

Exempel: El för mitt radhus utanför Stockholm (räknat på rörligt pris och en förbrukning på 20 000 kWh per år) kostar mellan 10 740 och 15 048 kronor per år just nu.

Orkar du inte vara aktiv och jämföra elavtal själv så kan företaget Kundkraft vara ett bra alternativ. De genomför el-auktioner (grön el) och hjälper sina kunder att få sänkt elkostnad. Är du aktiv själv kan du få ett lägre pris, men är du inaktiv kommer Kundkraft troligtvis att kunna sänka dina kostnader.

3. Välj bundet eller rörligt avtal
Precis som med räntan på bolånet kan du välja mellan att ha ett rörligt eller bundet elavtal. Under de flesta perioder har det varit billigare att välja ett rörligt avtal men blir vintrarna väldigt långa och kalla, och vi får ett underskott i elproduktionen, kan ett bundet avtal visa sig vara bättre. 

Om du har en ansträngd ekonomi och kan få det svårt att klara en hög elräkning under en period kan det vara bra att välja ett bundet avtal. Det blir lite som en försäkring. Om du klarar svängningar med högre kostnader under perioder är ett rörligt avtal ofta bättre.

4. Se över din elförbrukning
Hur ser din energiförbrukning ut? Genom att göra några små förändringar hemma kan du göra besparingar:

  • Byt till lågenergilampor. De håller längre och förbrukar mindre energi. Glöm inte utomhuslamporna. Släck lamporna när de inte behövs.
     
  • Handdiska inte under rinnande vatten. Kör diskmaskinen på ekonomiläge. Fyll diskmaskinen innan du kör igång den.
     
  • Duscha inte för länge och duscha hellre än att bada. En dusch på 3 minuter motsvarar cirka 36 liter varmvatten och ett fyllt badkar motsvarar cirka 150 liter varmvatten. 
     
  • Stäng av handdukstorken och golvvärmen när de inte används.
     
  • Fyll tvättmaskinen innan tvätt. Tvätta inte i onödigt hög temperatur.
     
  • Sänk värmen inomhus och sänk värmen när du reser bort.
     
  • Ställ inte möbler för nära element.
     
  • Täta fönster och dörrar.
     
  • Köp energisnåla apparater (tex kyl och diskmaskin).

Du kan även påverka ditt pris genom att jämföra och byta elavtal här >>

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan och hitta ett bra elavtal.

123 45

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Värnskatten tas bort - lägre skatt för höginkomsttagare

1 minuts läsning

Lite skattefakta: Kommunalskatt. Du betalar kommunalskatt på allt du tjänar. Du får tjäna 19 247 kronor per år (2019) utan att betala skatt. Kommunalskatten är olika beroende på vilken kommun du bor i och varierar mellan 29 och 35 procent (2019).  ...

Föregående artikel
Seniorlån kan bli en fälla för äldre
8 minuters läsning